fbpx
Main menu
"ZOR treba korigirati bez nametnutih rješenja" Foto: screenshot HRT

"ZOR treba korigirati bez nametnutih rješenja"

Predsjednik HSU Silvano Hrelja gostovao je u Dnevniku 3 Hrvatske radio televizije na temu prijedloga Zakona o radu o kojemu je u Saboru počela rasprava popraćena burnim negodovanjem sindikata.

Na pitanje voditelja i urednika Siniše Kovačića je li u trebalo obnoviti dijalog sa sindikatima prije prvog čitanja ZOR-a u Saboru, Hrelja je rekao da "socijalni dijalog u ovom trenutku nije na razini" te da je važno poduzeti napore da se on uspostavi između dva čitanja.

Naglasio je da u Zakonu o radu ima mnogo dijelova koje treba korigirati "bez nametnutih rješenja", poručio je Hrelja.

Jedan od glavnih razloga prijeporima između socijalnih partnera, kako kaže Hrelja, jest pristup u pregovorima. "Ovdje pregovaraju dvije ostrašćene strane o nečemu što nije njihov posao. Nije posao ministarstva da zagovara određena rješenja nego da ponudi stručne ljude koji će komunicirati i sa sindikatima i s poslodavcima kako bi se našlo dugoročno rješenje koje nije prihvatljivo samo jednoj strani", poručio je Silvano Hrelja.

Kao glavne nedostatke prijedloga Zakona o radu naveo je odredbe o radnom vremenu i zapošljavanju radnika putem agencija za privremeno zapošljavanje. "Veoma je teško organizirati obiteljski život kada vam poslodavac svaki tjedan mijenja radno vrijeme", rekao je Hrelja dodavši da rad preko agencija za privremeno zapošljavanje smatra velikim hendikepom jer ga "nitko ne može uvjeriti da će radnik zaposlen putem tih agencija imati ista prava kao radnik zaposlen u određenoj firmi", zaključivši da će takve odredbe nanijeti dugoročnu štetu mirovinskom sustavu zbog manje uplate doprinosa.

Na samom kraju intervjua Siniša Kovačić je upitao Hrelju hoće li podržati Dinka Cvitana za glavnog državnog odvjetnika na što je predsjednik HSU-a rekao kako očekuje da će ga partneri iz Kukuriku koalicije detaljno upoznati s tim prijedlogom te da osobno smatra da se Dinko Cvitan dokazao u svom dosadašnjem poslu.

"Ne vidim tu ništa sporno", zaključio je Silvano Hrelja.


Cijelu emisiju i gostovanje Silvana Hrelje možete pogledati ovdje, Dnevnik 3, 25. veljače 2014.

Na vrh članka

Facebook