fbpx
Main menu
Cvjetović o dvostrukom oporezivanju mirovina Foto: Tina Lončar/HSU

Cvjetović o dvostrukom oporezivanju mirovina

«Naši građani koji žive u Hrvatskoj, a pravo na mirovinu su stekli u Sjedinjenim Američkim Državama ili Švicarskoj zbog nepostojanja ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i socijalnog sporazuma s tim zemljama plaćaju porez na mirovinu u spomenutim zemljama i u Hrvatskoj kao i obvezno zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj», rekla je zastupnica Hrvatske stranke umirovljenika Ljiljana Cvjetović na aktualnom prijepodnevu u Saboru postavljajući pitanje ministru Mirandu Mrsiću.

Dodala je da to moraju činiti bez obzira na to što imaju staž osiguranja u Hrvatskoj od primjerice deset godina što im je u ovom slučaju beskorisno.
Istovremeno hrvatski građani koji mirovinu primaju iz Njemačke plaćaju porez u Njemačkoj prema zadnjem mjestu prebivališta a u Hrvatskoj koriste zdravstvenu zaštitu besplatno, ustvrdila je Cvjetović te pitala ministra Mrsića kada Ministarstvo rada i mirovinskog sustava namjerava sklopiti socijalni sporazum i ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD-om i Švicarskom da bi hrvatski građani bili izjednačeni u pravima?
Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić je rekao da je Hrvatska 1999. i 2002. godine «pokušala sklopiti ugovor sa SAD-om», ali američka strana, kako je rekao, nije pokazivala interes jer «postoji zanemarivi broj američkih državljana koji bi primali mirovinu iz Hrvatske», ustvrdio je ministar Mrsić navevši kako će Vlada učiniti dodatne napore da se ovaj problem riješi te je izrazio nadu da će se problem i sa Švicarskom uskoro riješiti.

Na vrh članka

Facebook