fbpx
Main menu
Cvjetović apelirala na pomoć poduzećima koja izađu iz predstečajne nagodbe

Cvjetović apelirala na pomoć poduzećima koja izađu iz predstečajne nagodbe

Na saborskoj raspravi nakon Izvješća o radu HBOR-a za proteklu godinu zastupnica Hrvatske stranke umirovljenika Ljiljana Cvjetović pohvalila je rad HBOR-a, posebice njegovo usmjerenje u 2013. godini na stimuliranje poduzetnika u cilju pokretanja novog investicijskog ciklusa, jačanja poduzetničkih kapaciteta kroz održavanja i poboljšanje likvidnosti te omogućavanje financiranja projekata kandidata za sredstva fondova EU.

Hrvatska stranka umirovljenika kao prioritet daljnje strategije rada HBOR-a ističe što hitnije osnivanje Razvojnog investicijskog fonda za pomoć poduzećima koja uspješno izađu iz predstečajne nagodbe. Cvjetović je upozorila i na činjenicu da su poduzeća koja prođu proces predstečajne nagodbe u velikoj mjeri u potpunosti financijski iscrpljena, a postojeći vjerovnici zbog već izvršenih ustupaka često ne mogu ili nisu spremni povećavati svoju izloženost prema tim društvima, dok bankarski sektor također nema sluha za izlaganje prema ovakvim još uvijek rizičnim poduzećima. Da bi ova društva mogla nesmetano nastaviti poslovanje potrebno je ulagati u radni kapital perspektivnih društava koja su okončala predstečajnu nagodbu i imaju održiv plan daljnjeg poslovanja, rekla je Cvjetović.  Također je istaknula kako HBOR kao stručna i profesionalna institucija mora imati slobodu utjecati na koherentnu industrijsku politiku te svoja područja djelovanja uskladiti s integriranom industrijskom politikom EU.
«Zakon o HBOR-u treba promijeniti tako da mu se dodatno omogući nesmetano poslovanje po stručnim i profesionalnim kriterijima, bez uplitanja ostalih instanci», kazala je Cvjetović, upitavši po kojem pravilu financijske stručnosti Vlada može donijeti bolje financijske odluke o odobravanju kredita HBOR-a nego što to može donijeti stručni kreditni odbor sastavljen od financijskih stručnjaka sa znatnim bankarskim iskustvom?
Hrvatska stranka umirovljenika smatra da bi se trebalo usredotočiti na savjetovanje za korištenje sredstava EU fondova u prioritetnim područjima djelovanja HBOR-a. O ovoj temi očitovao se i predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev, koji je napomenuo da je HBOR krenuo u osnivanje investicijskog razvojnog fonda u koji će biti uključene međunarodne financijske ustanove, prije svega Europski investicijski fond. Također se radi na osnivanju regionalnog fonda s partnerima iz Slovenije, obzirom da su međunarodne institucije uvjetovale dodjelu sredstava postojanjem regionalnih fondova, objasnio je Kovačev te istaknuo kako je u pripremi poseban program za kreditiranje poduzeća koja su uspješno prošla predstečajne nagodbe. Apelirao je na donošenje odluke o povećanju temeljenog kapitala HBOR-a s 10 milijardi na 15 milijardi kuna, kazavši da je uvjeren kako će ta odluka ojačati ulogu HBOR-a i naići na pozitivan odjek među poduzetnicima i trgovačkim društvima.

Na vrh članka

Facebook