fbpx
Main menu
Hrelja: HSU je protiv preporuka Europske komisije Foto: Tina Lončar/HSU

Hrelja: HSU je protiv preporuka Europske komisije

«Preporuke Europske komisije o pomicanju dobne granice za odlazak u mirovinu na 67 godina su neprihvatljive», rekao je predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja na konferenciji za novinare u Saboru te upozorio da se time «riskira stampedo odlazaka u prijevremenu mirovinu i deset tisuća novih umirovljenika koji u mirovinu ne moraju ići».

Naglasio je da građani Hrvatske za nedostatak osam posto staža plaćaju 20 posto penalizacije i to doživotno, što je ocijenio prevelikim udarom na standard umirovljenika. Hrelja tvrdi da je nekorektno prema generacijama koje danas i sutra imaju uvjete za mirovinu da budu kažnjene «za sve greške koje su se prethodnih 24 godine događale u mirovinskom sustavu» te zaključio da je nezaposlenost mladih gorući problem Hrvatske što se ovim mjerama neće riješiti.

«Ako ostavljamo što starije ljude u svijetu rada, mladi nikada neće doći na red da zamijene starije», upozorio je Hrelja uz opasku da je podizanje dobne granice za odlazak u mirovinu u suprotnosti s idejom o zapošljavanju mladih.
Dodao je kako Hrvatska stranka umirovljenika pozitivno gleda na mjere Europske komisije koje su predložene za veću kontrolu invalidskih mirovina i za razdvajanje povlaštenih mirovina posebnom indeksacijom.


Na vrh članka

Facebook