fbpx
Main menu
Šemper o zadrugama Foto: Tina Lončar/HSU

Šemper o zadrugama

Na saborskoj raspravi održanoj o izmjenama i dopunama Zakona o zadrugama, zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika Željko Šemper podržao je predložene izmjene, istaknuvši važnost ovog oblika povezivanja hrvatskih gospodarstvenika.

Naglasio je važnu ulogu zadruga u promicanju i poticanju ekološke poljoprivredne proizvodnje koja otvara mogućnost promicanja hrvatskih proizvoda na međunarodnom tržištu. „Za takvu proizvodnju Hrvatska itekako ima uvjeta sa svojih više od stotinu tisuća hektara nekontaminirane i neobradive zemlje“, naglasio je Šemper.
Dodao je kako zadruge u Hrvatskoj trebaju biti poželjan oblik gospodarske aktivnosti u cilju razvitka proizvodnje i otvaranja novih radnih mjesta. Šemper je kao primjer naveo podatak Europske komisije kako u Europskoj uniji danas posluje oko 250 000 zadruga sa 163 milijuna članova i 5 milijuna zaposlenih. Istaknuo je posebno je dobro organiziran sustav mljekarstva u Poljskoj gdje je 80% pogona za proizvodnju mlijeka u vlasništvu zadruga.
„Ovim izmjenama i dopunama Zakona o zadrugama želi se unaprijediti ustroj i funkcioniranje sustava zadrugarstva. Transformira se Hrvatski savez udruga u Hrvatski centar za zadružno poduzetništvo koji će biti odgovorna organizacija, spremna pomoći zadrugama na prevrtljivom tržištu koje je često znalo biti pogubno za male proizvođače“, naglasio je Šemper. Dodao je kako se izmjenama zakona ukida obvezno članstvo zadruge, rasterećuje financijsko poslovanje zadruga i otvara mogućnost poduzetničkog poslovanja, te daje veći značaj načelu dobrovoljnosti u odnosu na dosadašnje obavezno članstvo, ali ostaje i dalje mogućnost učlanjivanja u zadružne strukovne i teritorijalne saveze. „Mijenja se i dosadašnji postotak reinvestiranja ostvarene dobiti u daljnji razvoj s 30 na 20% što bi zadrugama trebala biti ušteda od preko 5 milijuna“, kazao je Šemper, „te se ukidaju odredbe koje se odnose na nadzor i prekršaje zadružnih načela, jer su zadruge kao i druge pravne osobe već pod odgovarajućim nadzorom poslovanja. Predviđen je i postupak brisanja zadruga iz registra Trgovačkog suda jer se želi postići uvid u stvarno stanje aktivnih zadruga čije je poslovanje prilagođeno Zakonu o zadrugama.“
Sve ove izmjene zakona trebale bi stvoriti poticajni okvir za jačanje konkurentnosti zadruga i njihovog utjecaja kako na ruralni gospodarski razvoj, tako i na razvoj i rast gospodarstva u lokalnim zajednicama i društva u cjelini.

Na vrh članka

Facebook