fbpx
Main menu
HSU je protiv pomicanja dobne granice za odlazak u mirovinu. I uvijek će biti. Foto: Tina Lončar/HSU

HSU je protiv pomicanja dobne granice za odlazak u mirovinu. I uvijek će biti.

Preporuke Europske komisije o pomicanju dobne granice za odlazak u mirovinu na 67 godina posljedica su političke kratkovidnosti i oportunizma u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava zbog čega Hrvatska stranka umirovljenika izražava žaljenje jer smo na vrijeme upozoravali nadležne na posljedice koje upravo dolaze na naplatu.

Podsjetimo, krajem 2013. godine u Saboru je izglasan Zakon o mirovinskom osiguranju.
Tada je HSU bila protiv odredbe o pomicanju dobne granice za odlazak u mirovinu na 67 godina do 2038. godine, smatrajući da je besmisleno u Zakon unositi normu koja stupa na snagu za više od 20 godina.

Na prijedlog Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Vlada je tada odbila amandman Hrvatske stranke umirovljenika kojim bi se iz Zakona obrisala sporna odredba pod obrazloženjem da je riječ o normi koja će u budućnosti povoljno djelovati na mirovinski sustav.

Zbog političke kratkovidnosti u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava i rješavanja problema metodom „gašenja požara“, birokrati iz Europske komisije „uhvatili“ su se za normu koju je predložila Vlada te su u preporukama izrazili želju da će se ubrzati vrijeme prilagodbe.

A to u konkretnom slučaju znači - pomicanje dobne granice za odlazak u mirovinu na 67 godina.

Hrvatska stranka umirovljenika još jednom apelira na partnere iz Vlade da se ovako osjetljive odluke donose uz više uvažavanja i dijaloga kako neki novi nastup kreativnosti ne bi doveo do toga da nakon 2050. godine u mirovinu idemo s, primjerice, 75 godina.

Na vrh članka

Facebook