fbpx
Main menu
Umirovljenici udvostručili broj zastupnika u slovenskom parlamentu Foto: siol.net

Umirovljenici udvostručili broj zastupnika u slovenskom parlamentu

Istaknuto

Na čelu jedine umirovljeničke stranke u Sloveniji 54-godišnji ministar vanjskih poslova Karl Erjavec

Prema neslužbenim rezultatima na prijevremenim parlamentarnim izborima u Sloveniji održanima u nedjelju, slovenska stranka umirovljenika DeSUS ostvarila je povijesni uspjeh osvojivši 10,23 posto glasova, odnosno 10 zastupničkih mjesta u slovenskom parlamentu.

U odnosu na također prijevremene izbore 2011. godine, kada su osvojili 7 posto glasova, rezultat nedjeljnih izbora za stranku DeSUS znači čak dvostruko više mjesta u Državnom zboru i povijesni uspjeh stranke predvođene aktualnim slovenskim ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavecom.Erjavec je izrazio spremnost DeSUSovih zastupnika na sudjelovanje u novoj slovenskoj vladi ukoliko se postigne dogovor o ključnim stavkama iz predizbornog programa, a koje se odnose na očuvanje socijalne države te javnog zdravstva i školstva, povrat regresa svim umirovljenicima te usklađivanje mirovina s porastom plaća u slučaju gospodarskog rasta. Iz rezultata ovih izbora jasno je da je slovenskoj umirovljeničkoj stranci pošlo za rukom da bude prepoznata od strane svojih birača kao nositelj promjena, te je povećanjem broja zastupničkih mjesta u Državnom zboru dodatno legitimirana i osnažena njena uloga u očuvanju umirovljeničkih prava u Sloveniji.
Pobjedu na slovenskim parlamentarnim izborima odnijela je Stranka Mire Cerara (SMC), sveučilišnog profesora i ustavnog pravnika, koja je osvojila 34,61 posto glasova. Drugo mjesto pripalo je Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) Janeza Janše sa 20,67 posto osvojenih glasova, no bez mogućnosti za sastav vlade obzirom da osvaja oko 19 mjesta u Državnom zboru. Jedno od najvećih iznenađenja ovih izbora je rezultat koalicije Ujedinjena ljevica, koja se nalazi na četvrtom mjestu osvojivši 5,97 posto glasova.

Na vrh članka

Facebook