Main menu

Inicijativa HSU-a

HSU traži nižu RTV pristojbu za oko 315 tisuća siromašnijih građana

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja podsjetio je pak da je HSU isti prijedlog nudio i prije pet godina, no tada je odbijen uz obrazloženje da ne mogu posebna pravila vrijediti samo za umirovljenike.

Hrvatska stranka umirovljenika u saborsku je proceduru uputila prijedlog za izmjenu Zakona o HRT-u kojim bi se za građane nižeg prihodovnog cenzusa, njih oko 315 tisuća, RTV pristojba sa sadašnjih 80 kuna snizila na 40 kuna. HSU smatra nepravednim da se isti iznos pristojbe primjenjuje na sve skupine stanovništva.

– Naša dopuna nudi pravedniji model, vlasniku prijamnika koji ima prihod niži od prihodovnog cenzusa, umjesto sadašnjih 80 bila bi 40 kuna. Visina pristojbe treba ovisiti o dohotku kućanstva, odnosno o prihodovnom cenzusu koji se koristi i kod dopunskog zdravstvenog osiguranja. Sada prihodovni cenzus za samca iznosi 1.939 kuna, a za člana kućanstva 1. 516 kuna – objasnio je Željko Šemper.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja podsjetio je pak da je HSU isti prijedlog nudio i prije pet godina, no tada je odbijen uz obrazloženje da ne mogu posebna pravila vrijediti samo za umirovljenike.

– Očekujemo da će ovaj prijedlog, koji uzima u obzir prihodovne cenzuse biti prihvatljiv i da će olakšati život onima koji žive teško u gospodarskoj krizi – kazao je Hrelja, a njegova kolegica

Marija Ilić dodala da je do prijedloga došlo zbog šutnje ministrice kulture i njenog Ministarstva.

– U siječnju sam postavila pitanje o smanjenju pristojbe za umirovljenike, no do danas se nije oglasila ni ministrica Andrea Zlatar Violić, a ni njeno Ministarstvo, zato smo ponudili svoje dopune – objasnila je Ilić.

Članovi HSU-a izračunali su da bi ova niža pretplata za siromašniji dio stanovništva HRT-u, od 1,2 milijarde kuna koje uprihoduje na račun pretplate, oduzela oko 150 milijuna kuna.

– To je približan iznos koji ta kuća troši za naplatu pristojbe, odnosno odvjetnike, ovrhe, kontrolore ... – zaključio je Šemper.

Tekst možete pročitati ovdje: http://goo.gl/3YGtcE

Na vrh članka

Facebook