fbpx
Main menu
Milanović ne zna što s institutom dokupa mirovine Foto: sabor.hr

Milanović ne zna što s institutom dokupa mirovine

Saborski zastupnik i predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja na današnjem je aktualnom prijepodnevu zatražio odgovor predsjednika Vlade Zorana Milanovića o sudbini instituta dokupa mirovine.

Hrelja je naglasio kako ovaj institut dogovora radnika i poslodavca prilikom umirovljenja koji u Hrvatskoj funkcionira već 24 godine, a zbog financijskih poteškoća poduzeća koje ga je provodilo materijalno je ugroženo 3650 umirovljenika. Hrelja je podsjetio kako je navedeno poduzeće tijekom čitavog postojanja redovno isplaćivalo svaku kunu iako je od 2006. godine djelovalo u "neprijateljskom" okruženju odnosno pod embargom HANFA-e što nije moglo ostati bez posljedica. Hrelja je također naveo kako je institut doživotne otpremnine pozitivno ocijenila Svjetska banka, sindikalne središnjice, poslodavci, predsjednik Republike Hrvatske, ministar rada i ministar gospodarstva a poseban porezni status dalo mu je još 2001. godine Ministarstvo financija.
„Ovi su ljudi kao i njihovi poslodavci smatrali da je dugoročna socijalna sigurnost važnija od jednokratne potrošnje što bi u socijalnoj državi trebalo biti dominantno pravilo ponašanja“, istaknuo je Hrelja. Podsjetio je kako je Hrvatski sabor krajem prošle godine dao zakonski okvir institutu doživotne otpremnine usvajanjem posebnog zakona i stvorio pretpostavke da se u Hrvatskoj takav način umirovljenja može više i sigurnije koristiti.
„Umirovljenici čije su mirovine u pitanju i šira javnost očekuju da će država spasiti ovaj institut, uzeti ga pod svoje vlasništvo i dalje ga provoditi u Republici Hrvatskoj jer je za provedbu instituta potreban samo dogovor i jednaka svota novca koja je potrebna za isplatu plaća“, ustvrdio je Hrelja.
Milanović se u odgovoru složio da je institut dokupa mirovine dobar model, no izjavio je kako bez precizne analize Ministarstva gospodarstva ne može pružiti odgovor na pitanje o sudbini instituta. Izjavio je kako tek treba ustvrditi koliki je dug poduzeća koje je provodilo institut i može li ga državni proračun podnijeti ukoliko bi država preuzela institut i plaćanja koja iz njega proizlaze.  
„Zašto je menadžment tvrtke osiguravajućeg društva zapao u probleme, kakve su plasmane imali, u što su ulagali, tko ih je nadzirao, kolika je rupa, kolike su moguće obaveze prema tim ljudima, sve su to brojke koje treba staviti u jednu vrlo jednostavnu kalkulaciju koju radimo i nemamo je još uvijek. Prema tome, nije tako jednostavno preuzeti obavezu na teret države od 50, 100, 200, 300 milijuna kuna. Dok to ne utvrdimo suzdržavam se od odgovora“, rekao je Milanović.
Podsjetimo, institut dokupa mirovine je doživotna otpremnina, odnosno dodatni mjesečni prihod uz mirovinu iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, koji je namijenjen zaposlenicima s ispunjenim uvjetima za prijevremenu starosnu ili starosnu mirovinu. Oni u sporazumu s poslodavcem, unatoč ranijem umirovljenju i manjem stažu, u kombinaciji s navedenim institutom ostvaruju punu mirovinu.

Na vrh članka

Facebook