fbpx
Meet Gavern - Stranka Vaše budućnosti
Ispiši ovu stranicu

Održana 11. redovna i izvještajna skupština Hrvatske stranke umirovljenika

U prepunom kongresnom centru Hotela Antunović u srijedu je održana 11. redovna i izvještajna skupština Hrvatske stranke umirovljenika, kojoj su osim brojnih delegata iz redova HSU nazočili i predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović te predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Nazočni su bili i koalicijski partneri, HNS-ovac Predrag Štromar te IDS-ov Boris Miletić, a skupštinu su također posjetili HSU-ovi inozemni partneri, izaslanici parlamentarnih umirovljeničkih stranaka iz susjedne Slovenije (DeSUS) i Srbije (PUPS). Na skupu su bili nazočni i predstavnik Matice umirovljenika Hrvatske Tomo Benko i Sindikata umirovljenika Hrvatske Milan Tomičić.

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja u svom se govoru okupljenima osvrnuo na rezultate koje je stranka ostvarila u protekle dvije godine, poput najrecentnijeg primjera povećanja neoporezivog dijela mirovina sa 3400 na 3800 kuna, ali i na predstojeće projekte koje HSU priprema u suradnji sa svojim koalicijskim partnerima. „Najvažniji cilj Hrvatske stranke umirovljenika uvijek je bio i ostati će očuvanje mirovina naših građana. Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je snažno naše uvjerenje da svi naši umirovljenici za brojne godine svog poštenog i teškog rada zaslužuju dostojanstven život u mirovini“, istaknuo je Hrelja. Dodao je kako je ove pozitivne promjene za umirovljenike bilo moguće ostvariti upravo zahvaljujući statusu Hrvatske stranke umirovljenika kao jedine parlamentarne umirovljeničke stranke u Hrvatskoj.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović zahvalio se na potpori stranke njegovoj kandidaturi za novi predsjednički mandat te poželio HSU-u da ostvari zadane ciljeve jer su to i zajednički ciljevi. „Nema društva koje može prosperirati, a da nije utemeljeno na pravdi. Pravedan odnos prema ljudima koji su cijeli životni vijek radili i ulagali u nas mlađe, uskoro ću možda i ja biti s ove strane govornice, dakle jest nešto što je bitno za svako društvo. Društvo koje nema taj osjećaj pravednosti nije dobro za ljude“, rekao je Josipović.

Okupljenima se obratio i premijer Zoran Milanović, poručivši kako se sustav generacijske solidarnosti na primjeru njihove generacije "igra posljednji put" u novijoj hrvatskoj povijesti, jer slijede nova pravila po kojima će se za mirovinu morati zaraditi na drugi način.

"Generacijska solidarnost se na primjeru vaše generacije igra zadnji puta u novijoj povijesti ove zemlje, a nakon toga dolaze nova pravila pa za svoju mirovinu i za mirovinu mojih vršnjaka i mlađih od mene morat ćemo zaraditi na neki drugi način", istaknuo je Milanović.

Dodao je da će država, i kada ne bude sustava solidarnosti, uvijek biti tu "da uskoči jer ne može dići ruke od svega", ali će se morati igrati po nekim drugim pravilima.

"Jesmo li zato što smo više od milijardu kuna više u ove nepune tri godine odvojili za indeksaciju mirovina klijentelisti ili vodimo jasnu politiku? Na stvari je ovo drugo", kazao je premijer.

Na skupštini je usvojeno izvješće predsjednika HSU Silvana Hrelje o radu stranke između dviju skupština. Za novog potpredsjednika stranke izabran je Ivan Margaretić, a za članicu Predsjedništva Marija Kubišta.

© Hrvatska stranka umirovljenika :: 2013 | Web by studioFABER