fbpx
Meet Gavern - Stranka Vaše budućnosti
Ispiši ovu stranicu
Šemper: "Novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama diskriminira starije građane" Foto: HSU/Tina Lončar

Šemper: "Novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama diskriminira starije građane"

Saborski zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika Željko Šemper na aktualnom je prijepodnevu zatražio odgovor potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića hoće li Ministarstvo unutarnjih poslova predložiti izmjenu, kako je naveo, sporne odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji nakon izmjena donesenih u srpnju ove godine nalaže obavezni liječnički pregled osobama iznad 65 godina života kao preduvjet za produljenje valjanosti vozačkih dozvola.

Šemper je istaknuo kako se ovdje radi o očitoj diskriminaciji starije populacije, obrazlažući kako se ovdje u nepovoljan položaj dovodi ljude na osnovu njihove dobi. Također je upozorio kako će ovom odredbom doći do novog udara na džepove umirovljenika, jer je cijena od 600 kuna za pregled mnogima previsoka. „Klub Hrvatske stranke umirovljenika smatra da procjenu sposobnosti upravljanja vozilom, odnosno zdravstvenog stanja vozača, treba obavljati obiteljski liječnik opće prakse, a ne da se o tome odlučuje automatizmom za sve osobe koje su navršile 65 godina života", izjavio je Šemper.

Ostojić je odgovorio kako u ovom slučaju nije riječ o diskriminaciji, navodeći kako bi u tom slučaju i odlazak u mirovinu bio diskriminacija obzirom da je dio ljudi i nakon navršene 65. godine života sposoban za rad, već je kao razlog za uvođenje odredbe naveo slabljenje psihofizičkih sposobnosti do kojih dolazi s godinama.

„Prema tome, razlog leži u sljedećim podacima: od cca četiri tisuće prometnih nezgoda koje su se dogodile u 2013. godini, na žalost tri četvrtine su skrivili vozači stariji od 65 godina i na žalost u tim je prometnim nezgodama poginula 41 osoba“, istaknuo je Ostojić.

Šemper je na to odgovorio da statistika Ministarstva unutrašnjih poslova pokazuje da u svim nesrećama generacija starija od 65 godina sudjeluje u 8,5 posto nesreća, te naveo kako je činjenica da su ti vozači iskusni i oprezni sudionici u prometu. Osvrnuo se i na usklađivanje s pravnom stečevinom EU kao primarnim ciljem izmjene zakona, te u podacima naveo primjere ostalih EU zemalja.

„Obnove vozačkih dozvola nema u Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj; u Danskoj se obnavlja nakon navršenih 70 godina života uz potvrdu obiteljskog liječnika. U Nizozemskoj nakon navršenih 70 godina života vozačka se dozvola obnavlja svakih pet godina bez liječničkog pregleda, dok se u Velikoj Britaniji nakon 70 godina života produljuje i bez liječničkog pregleda s vlastitom izjavom vozača“, istaknuo je Šemper, te izjavio kako je neobično da se ovaj zakon usklađivao s Europom, a navedena odredba nije.

© Hrvatska stranka umirovljenika :: 2013 | Web by studioFABER