fbpx
Main menu
Aktualnosti iz Sabora

Aktualnosti iz Sabora

Na prošlotjednoj saborskoj raspravi o Konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika Željko Šemper upozorio je na činjenicu da je javnost prvo iz medija saznala za prijedlog o povećanju iznosa osnovnog osobnog odbitka s 2200 kuna 2600 kuna, što se odnosilo samo na plaće.

„O povećanju osobnog odbitka na mirovine nigdje nije bilo ni riječi što je kod umirovljenika i umirovljeničkih udruga izazvalo neugodno iznenađenje“, izjavio je Šemper.

Napomenuo je kako je dosadašnja praksa bila da se uvijek povećanjem osobnog odbitka za plaće paralelno dizao i osobni odbitak za mirovine, te pojasnio kako je HSU morala reagirati i Vladu podsjetiti da je napravila grešku u koracima. „U ovom prijedlogu izmjena i dopuna ta zaboravnost je ispravljena i osobni odbitak na mirovine povećan je sa 3400 na 3800 kuna. Radi se prije svega o smanjenju ili oslobađanju plaćanja poreza onih umirovljenika koji su dosad imali veće mirovine od 3400 kuna. Tako će nakon ove izmjene osobnog odbitka umirovljenika svi oni s mirovinom od 3400 do 3800 kuna biti oslobođeni plaćanja poreza, što je mjesečno od 0 do 48 kuna, a za toliko će im se povećati mirovine“, pojasnio je Šemper.

Šemper je također izjavio kako je važno podsjetiti se da je prije deset godina osnovni osobni odbitak za umirovljenike iznosio 2550 kuna pa se 1. travnja 2004. godine povećao na 3000 kuna. Uslijedila su povećanja 2008. godine sa 3000 na 3200 i 2012. godine s 3200 na 3400 i te povećanje prema ovom prijedlogu, koje stupa na snagu 1. siječnja 2015. godine, koje predviđa rast neoporezivog dijela mirovina s 3400 na 3800 kuna.

Na raspravi održanoj o Konačnom prijedlogu o izmjeni zakona o igrama na sreću, Šemper je izmjenu zakona nazvao ishitrenom zbog novosti koja uključuje oporezivanje svih dobitaka osim onih kod lutrijskih igara gdje se na dobitke do 750 kuna ne bi plaćao porez. „Iz ocjene stanja vidimo procjenu da će prihod u 2014. godini biti oko 120 milijuna, a da se za 2015. planira prihod od 165 milijuna što bi se trebalo ostvariti oporezivanjem dobitaka do 750 kuna. Po meni za takvu procjenu prema ovom zakonu nedostaje detaljnija analiza strukture dosadašnjih prihoda po pojedinom priređivaču, ali i prema postojeća 4 razreda dobitaka kao i očekivani prihod na dobicima do 750 kuna“, izjavio je Šemper.

Također je upozorio da će navedena izmjena utjecati na veliki broj igrača s malim uplatama koji ostvaruju veliki broj malih dobitaka, baš kao i kod lutrijskih igara koji su oslobođeni tog poreza. „Na taj bi način pogođen bio najveći broj igrača koje vesele i manji dobitci. Do 1. travnja 2014. godine tržište klađenja raslo je svake godine više od 10%, dok je ovog ljeta unatoč Svjetskom prvenstvu zabilježen pad uplate, a nakon tih izmjena zakona bilježi se i pad prihoda od 5%. Novi način oporezivanja u ovoj godini uzrokovat će daljnji pad interesa igrača, manje prihode kladionica, a samim time i manje prihode u državni proračun. Dok se porezima 'udara' na legalne kladionice ništa se ne radi na zabrani rada inozemnih internet kladionica, njihovom reklamiranju u svim hrvatskim medijima, što je zabranjeno i koji ne plaćaju baš nikakve poreze“, ustvrdio je Šemper.

Šemper je istaknuo kako predlagatelj ne vodi računa o tome koliki su godišnji troškovi igrača, kao ni o činjenici da se rijetkim dobitkom nešto od toga vrati. „Od tog malog iznosa i rijetkog dobitka država sada želi uzeti jedan dio. Većina malih igrača, a među njima ima i umirovljenika; ja sam također godinama igrao i poznat mi je taj mentalitet, malim ulozima i velikom nadom očekuju svoj dobitak kojih je malo i mogu se zbrojiti na prste jedne ruke. Predlagatelj mora biti svjestan posljedica ove izmjene zakona jer planirani iznos i uspješnost očekivanog prihoda ovisit će o veličini mogućih negativnih posljedica u vidu odustajanja izvjesnog broja igrača koji su baš dobitnici tih malih dobitaka koji će sada biti oporezovani“, pojasnio je Šemper.

Zaključio je da bi princip svakog oporezivanja trebao biti da se zaštite oni sa malim prihodima, u ovom slučaju igrači sa manjim dobitcima, a oporezuju se sa većim stopama oni igrači većim i najvišim dobitcima.

Na vrh članka

Facebook