fbpx
Main menu
Hrelja: "Vladu nije briga za 3860 umirovljenika" Foto: HSU/Tina Lončar

Hrelja: "Vladu nije briga za 3860 umirovljenika"

Zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja na početku današnje saborske sjednice zatražio je u ime Kluba zastupnika HSU stanku kako bi upozorio na probleme 3860 umirovljenika koji su, zbog nerazumijevanja Vlade, ostali bez dijela mirovina.

„Tražimo stanku kako bih pred hrvatskom javnošću i u Hrvatskom saboru progovorio, vjerojatno posljednji put, o problemima 3860 umirovljenika koji su primali doživotnu otpremninu, odnosno dokupljenu mirovinu. Oni su se svim klubovima u Hrvatskom saboru obratili otvorenim pismom i mislim da zaslužuju da se nešto kaže o onome što ih muči“, rekao je Hrelja. Zahtjev Kluba zastupnika HSU podržali su i zastupnik Hrvatskih laburista Zlatko Tušak te nezavisni zastupnik Branko Vukšić.

Hrelja je u svom govoru još jednom ponovio da je riječ o institutu koji je pune dvadeset i četiri godine redovito podmirivao obveze prema svojim korisnicima. Naglasio je kako je do prekretnice u radu poduzeća koje ga je provodilo došlo 2006. godine. „HANFA je tada praktički proglasila embargo rekavši da institut nije usklađen sa zakonom, a u Saboru smo prošle godine u prosincu donijeli Zakon o doživotnoj otpremnini odnosno dokupu mirovine“, ustvrdio je Hrelja. Dodao je kako ne razumije zašto Vlada ne želi spasiti 3 860 korisnika dokupa mirovine, te izjavio da time šalje poruku da je nije briga za one ljude koji su se odlučili da umjesto jednokratne potrošnje i uzimanja visoke otpremnine imaju doživotnu socijalnu sigurnost. „To je prestrašna poruka“, zaključio je Hrelja.

Naglasio je da obrazloženje Vlade kako ne može intervenirati u privatna društva ne stoji jer su sve vlade do sada intervenirale u privatna društva. „Treba gledati opću društvenu korist ovog instituta“, ustvrdio je Hrelja, „a tvrdnje su nadobudnih da se radi o financijskom inženjeringu ili lancu sreće potpuno neutemeljene jer je u tom slučaju Hrvatska sudionik u lancu sreće iz razloga što je 2001. godine tom institutu dala neoporezivi status. Kada nekome država da neoporezivi status to je jasna poruka poslodavcima da trebaju u cilju socijalne sigurnosti zbrinjavanja viška zaposlenika koristiti taj model.“

Dodao je kako je Ministarstvu financija predstavljen matematički model koji dokazuje da bi državu Hrvatska u tri godine uštedjela milijardu kuna u državnom proračunu ukoliko bi pet tisuća zaposlenih u državnoj upravi koji imaju uvjete za starosnu mirovinu ili prijevremenu starosnu mirovinu zbrinula na ovaj način. „Nitko se baš previše ne obazire na matematički model nego se jednostavno etikete lijepe na ovaj institut pitajući se gdje je nestao novac. Pitam vas gdje je nestao novac iz drugog stupa mirovinskih fondova 2008. i 2009. godine kada su izgubili na dionicama 20% vrijednosti? Zar ova tvrtka nije mogla isto tako proći na financijskom tržištu“, upitao je Hrelja.

„Ono što je najgore, 2003. godine u ožujku donijet je Program zbrinjavanja radnika u HŽ-u gdje se utvrdilo da će se koristiti institut doživotne otpremnine“, izjavio je Hrelja, ustvrdivši da ministri Mato Crkvenac i Đuro Popijač zasigurno nisu bili neozbiljni ministri izjavivši da taj socijalni institut podržavaju i Vlada RH i socijalni partneri.

Hrelja je izjavio kako je jučer Vlada donijela odluku o kreditnom zaduženju od 250 milijuna kuna predviđenih za financiranje otpremnina u HŽ-u, te ustvrdio kako bi s ovim institutom prošla daleko jeftinije.

„Rok za spas ovih ljudi ističe 16. prosinca ove godine, kada ističe zakonski rok da vodstvo tvrtke koja je provodila institut dokupa mirovine mora pokrenuti stečaj. Dakle, Vlada RH ima ponudu na stolu, ući u vlasništvo ovog instituta, baviti se njime kao jedini vlasnik te uštedjeti i osigurati dugoročnu socijalnu sigurnost za svoje građane. Nemam više što reći nego da ako se ne potrudimo i ne učinimo to, imamo ove ljude svi zajedno na savjesti“, zaključio je Hrelja.

Na vrh članka

Facebook