fbpx
Main menu
U 2015. napokon povećanje najnižih mirovina

U 2015. napokon povećanje najnižih mirovina

Na aktualnom prijepodnevu prve ovogodišnje sjednice Sabora zastupnica Hrvatske stranke umirovljenika Ljiljana Cvjetović u ime Kluba zastupnika HSU postavila je pitanje ministru Mrsiću mogu li i kada umirovljenici očekivati porast mirovina sukladno očekivanom rastu BDP-a u 2015., koji prema predviđanjima Svjetske banke iznosi 0,5 posto.

Cvjetović je upozorila na činjenicu da najniže mirovine nisu povećavane u značajnom obujmu dok su troškovi života umirovljenika rasli čime sve veći broj umirovljenika ulazi u zonu siromaštva. Dodala je kako čak četrdeset i osam posto umirovljenika prima mirovinu manju od dvije tisuće kuna, a korisnika najnižih mirovina ima dvije stotine tisuća i njihova prosječna mirovina iznosi 1410 kuna.

Ministar Mrsić u svojem je odgovoru istaknuo kako je do posljednjeg usklađenja došlo 2012., dok u 2014. usklađivanja nije bilo jer parametri nisu ukazivali na porast plaća i porast troškova života.

„Očekujemo da će usklađenje najvjerojatnije biti određeno u drugoj polovici ove godine za što su predviđena sredstva Zavoda za mirovinsko osiguranje“, izjavio je Mrsić, dodavši da se na primjeru najnižih mirovina pokazuje koliko je važna socijalna država, bez čijih bi mehanizama one bile manje.

Mrsić je također izjavio kako će se u 2015. ojačati i mirovinski sustav baziran na tri stupa.

„Prvi stup međugeneracijske solidarnosti ostat će ovdje i u budućnosti, za sve one naše sugrađane koji tijekom svog radnog vijeka ne budu imali tu sreću i mogućnost da dobiju mirovinu koja im je dostojna za jedan siguran život ispod granice siromaštva“, naglasio je Mrsić, dodavši kako će se te mirovine usklađivati i biti u budućnosti veće.

„Cilj nam je da one nikad ne budu ispod granice siromaštva, ali za to nam treba jaka ekonomija, treba nam više zaposlenih. Dakle, svi oni koji izdvajaju u prvi mirovinski stup“, zaključio je Mrsić.

Na vrh članka

Facebook