fbpx
Main menu

Šemper zbog dodjele otočnih iskaznica zatražio očitovanje resornog ministarstva

Zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika Željko Šemper obratio se Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture upozorivši na problem prilikom izdavanja otočnih iskaznica za osobe mlađe od 65 godina koje su svoju mirovinu ostvarile u inozemstvu.

„Informatički sustav evidencije otočnih prava koji je u primjeni od 1. siječnja 2015. nalaže izdavanje iskaznica za korištenje povlaštenog prijevoza. Iskaznice te vrste ranije je izdavala Jadrolinija na osnovu valjanih dokumenata, a sad to čini Agencija za obalni linijski morski promet koristeći OIB građana putem Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje“, izjavio je Šemper.

Pojasnio je kako je problem nastao kod izdavanja iskaznica osobama koje su mlađe od 65 godina, a svoju su mirovinu ostvarile u inozemstvu, jer ih sustav ne prepoznaje kao korisnike s obzirom da svoje mirovine nisu ostvarili u Hrvatskoj, premda po mjestu prebivališta ostvaruju pravo na povlašteni prijevoz.

U odgovoru resornog ministarstva navedeno je da osobe mlađe od 65 godina koje su mirovine ostvarile u inozemstvu prema Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na povlašteni prijevoz na linijama u javnom morskom prijevozu imaju pravo na jedno polazno-povratno putovanje dnevno s popustom te će im se u svrhu ostvarivanja povlastice izdati Otočna iskaznica sa statusom redovnog korisnika.

Također se navodi kako sve osobe starije od 65 godina koje imaju prebivalište na otoku, neovisno o tome primaju li stranu ili hrvatsku mirovinu, ulaze u kategoriju korisnika koji imaju pravo na besplatni prijevoz na jednom polazno-povratnom putovanju dnevno koje povezuje otok s kopnom, ali i pravo na jedno polazno-povratno putovanje dnevno s popustom.

Na vrh članka

Facebook