fbpx
Main menu

Cvjetović: "Opasno je uvoditi tržišne mehanizme u muzejsku praksu"

Zastupnica Hrvatske stranke umirovljenika Ljiljana Cvjetović na saborskoj je raspravi o prijedlogu Zakona o muzejima upozorila na činjenicu da važan dokument analize nedostaje kako bi se izvršila podrobna kontrola stanja muzejske djelatnosti u Hrvatskoj.

„Iznenađujuće je i da srateški plan Ministarstva kulture za razdoblje 2014. i 2016. ne navodi mijenjanje Zakona o muzejima. Novi Zakon o muzejima se ne spominje niti unutar predviđenih normativnih aktivnosti Ministarstva kulture za 2015. godinu“, istaknula je Cvjetović.

Upozorila je i na činjenicu da postojeća statistika dostupna na stranici resornog ministarstva datira iz 2011. godine, te se bavi se isključivo proračunskim izdvajanjima, a zanemaruje društvene učinke ustanova što predstavlja, pojašnjava Cvjetović, jednu od preporuka Europske komisije prigodom izrada statistike za područje kulture.

„Prijedlog zakona upućen je u saborsku proceduru bez prethodno održane temeljite javne rasprave. Sam prijedlog spominje usklađivanje sa Direktivom Europskog parlamenta iz 2006. koja se odnosi na usluge na unutarnjem tržištu. Međutim, europske zemlje nemaju praksu njihovog povezivanja s baštinskim ili obrazovnim sektorom u zakonodavnom smislu, pa ovo predstavlja zaista opasan presedan“, izjavila je Cvjetović.

Naglasila je da je sektor kulture usklađen sa europskim regulativama već u procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, te istaknula načelo supsidijarnosti kao mehanizam koji zemljama članicama omogućuje slobodu u očuvanju i promicanju vlastite kulture i baštine.

„Otvarati u okviru Zakona o muzejima pitanje usluga na tržištu je nerazumno i predstavlja ugrožavanje interesa RH budući da nacionalno blago koje je od neprocjenjive vrijednosti za Hrvatsku želi staviti u kontekst roba i usluga koje su primarno tržišne kategorije“, upozorila je Cvjetović.

Naglasila je i da muzeji kao ustanove od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku koje čuvaju nacionalnu baštinu imaju veliku obrazovnu i socijalnu ulogu, te istaknula opasnost u njihovom povezivanju s komercijalnim tržištem istaknuvši da ih reguliraju drugi mehanizmi.

Europska direktiva o uslugama izuzima čitav niz javnih usluga poput zdravstva, ali i društvenih usluga u čiji se okvir svakako mogu uključiti i aktivnosti u baštinskom sektoru. Zapanjujuće je da prijedlog zakona uopće ne uvažava najnovija razmišljanja struke i najnovije smjernice UNESCO-a koji priprema nove preporuke, čija je namjera proširiti značaj i ulogu muzeja u očuvanju svih oblika kulturne i prirodne baštine, u materijalnim i nematerijalnim oblicima“, izjavila je Cvjetović.

Nedorečeno je, tvrdi, i pitanje obavljanja gospodarskih aktivnosti od strane muzeja.

„Kojim bi se to gospodarskim aktivnostima muzeji trebali baviti nije specificirano, niti objašnjeno kako bi se registrirali kao trgovačka društva. Nije objašnjeno niti razrađeno na koji način bi osnivači muzeja a i same ustanove odgovarali za gubitke uzrokovane bavljenjem gospodarskom djelatnošću, a da ne spominjemo početna ulaganja nužna za pokretanje gospodarskih aktivnosti a nisu predviđena povećanja u proračunu“, istaknula je Cvjetović, zaključivši u ime Kluba zastupnika Hrvatske stranke umirovljenika kako je prijedlogu Zakona o muzejima potrebna opsežna dorada jer su mnoga pitanja ostala neriješena.

Na vrh članka

Facebook