fbpx
Main menu
'Mirovina od 9.000 kuna lijepo zvuči, ali djeluje bajkovito' Foto: HRT/Javna stvar

'Mirovina od 9.000 kuna lijepo zvuči, ali djeluje bajkovito'

Predsjednik HSU Silvano Hrelja gostovao je u emisiji Javna stvar urednika i voditelja Gorana Rotima na HTV-u. Tekst i video prilog prenosimo s vijesti.hrt.hr

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić početkom ožujka prognozirao je da će prosječna mirovina u Hrvatskoj do 2040. godine iznositi 9.000 kuna, dok bi 2027. trebala iznositi 4.760 kuna.

To zvuči lijepo, ali nisam nigdje vidio argumentaciju za takve brojke, odgovara Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a, u emisiji 'Javna stvar'. Nada se da ćemo 2030. ili 2040. mirovinu računati u eurima.

Prerano je govoriti o osam, devet tisuća kuna. Neki i danas imaju toliku mirovinu, ali da bi se došlo do tih prosječnih iznosa, to bi značilo da svi koji su danas nezaposleni budu zaposleni, da imamo otprilike 200 do 300 tisuća stranih radnika koji bi radili u Hrvatskoj, i da imamo rast BDP-a na razini negdje između 7 i 9 posto, kaže Hrelja i dodaje: Ali s obzirom na naše trenutno stanje teško je to očekivati, mada lijepo zvuči. Nikad na takve izjave, makar bajkovito djelovale, ne bih reagirao u smislu da umanjujem neko stvaranje vjere kod građana.

Bio bi, kaže, sretan kada bi na kraju sljedećeg mandata prosječna mirovina iznosila 350, a ne 300 eura. Podsjetio je da prosječna mirovina u Hrvatskoj trenutno iznosi oko 300 eura.

Hrelji nije žao što je prije pet godina podržao Ivu Josipovića, a što se tiče poziva nove predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović stranačkim čelnicima na Pantovčak, kazao je da nakon tri mandata nema više živaca dobivati obavijesti preko medija. Voljan je za sastanak, odazvat će mu se rado, ali neka se poštuje procedura.

Predsjednik HSU-a misli da bi bilo korisno da vladajuća koalicija dobije još jedan mandat, a za preseljenje biste Josipa Broza Tita s Pantovčaka kazao je da mu je drago da je na sigurnom. O datumu parlamentarnih izbora odlučit će glavni koalicijski partner, kazao je Hrelja, ali predviđa da će o tome razgovarati početkom ljeta ili najkasnije početkom jeseni.

Emisiju u cijelosti možete pogledati ovdje

Na vrh članka

Facebook