fbpx
Main menu

Aktualnosti iz Sabora

Na saborskoj raspravi o Prijedlogu zakona o ugostiteljskoj djelatnosti zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika Željko Šemper pozdravio je predložene izmjene zakona, izjavivši kako se pomoću njih otklanjaju prepreke poboljšanju ugostiteljske ponude u Hrvatskoj i razvoju turizma. Posebno je istaknuo važnost dopune zakona koja udrugama umirovljenika omogućuje pripremanje i posluživanje napitaka za njihove članove u klupskim prostorijama.

„Zahvalni smo na razumijevanju Ministarstva turizma i ugostiteljskih institucija, te smo zadovoljni što je predlagatelj zakona uzeo u obzir da populacija građana treće životne dobi uglavnom ne koristi usluge ugostiteljskih objekata, već ima potrebu za socijalnim kontaktima u svojim klubovima. Drago mi je što se ovim zakonom uz udruge umirovljenika rješava i sličan problem koji je mučio dobrovoljna vatrogasna društva, a žao mi je što su se prekasno javile i sportske amaterske udruge, iako se javna rasprava vodila gotovo mjesec dana“, izjavio je Šemper.

Saborska zastupnica Hrvatske stranke umirovljenika Ljiljana Cvjetović na raspravi o prijedlogu Zakona o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija upozorila je na važnost propisivanja odredbe koja bi, u slučaju da za to nadležno tijelo utvrdi da je bitne razlike u kvalifikacijama nemoguće nadoknaditi bilo provjerom osposobljenosti ili razdobljem prilagodbe, omogućila tom tijelu odbijanje zahtjeva za priznavanjem inozemne stručne kvalifikacije.

„Mišljenja smo kako je potrebno usporedbu dokumentacije prepustiti nadležnom tijelu jer se uključivanjem nadležnih ustanova, kako je to predloženo, dovodi u pitanje odgovornost u slučaju žalbe kandidata na privremeno rješenje kojeg je sastavni dio i mišljenje nadležne obrazovne ustanove o stečenom obrazovanju i ishodima učenja kandidata“, pojasnila je Cvjetović.

Naglasila je i kako je važno jasnije definirati što se smatra djelomičnim pristupom reguliranoj profesiji što predstavlja jedan od instituta predloženih u prijedlogu zakona.

„Pri tome svakako treba imati na umu činjenicu da neke profesije podrazumijevaju i veću odgovornost, primjerice u području zdravstva, gdje zbog zaštite i sigurnosti pacijenata treba dobro razmisliti postoji li uopće mogućnost uvođenja ovog instituta“, zaključila je Cvjetović.

Na vrh članka

Facebook