Main menu
Ljiljana Cvjetović (HSU) Ljiljana Cvjetović (HSU) Foto: HSU/Tina Lončar

Cvjetović: "Jedino kroz interdisciplinarni pristup možemo pružiti pomoć osobama s autizmom"

Na saborskoj raspravi održanoj povodom Posebnog izvješća pravobraniteljice za osobe s invaliditetom vezano za zaštitu prava osoba s autizmom i poremećajima iz autističnog spektra zastupnica Hrvatske stranke umirovljenika Ljiljana Cvjetović upozorila je na problem nedostatnog rješavanja sveobuhvatnih potreba osoba s autizmom na cijelom području Hrvatske.

 

„Nažalost, ne nude se primjerena rješenja od dijagnostike i rane intervencije, obrazovanja do skrbi o odraslim osobama i njihovim zdravstvenim potrebama. Osobama s autizmom potrebna je sustavna podrška, stoga je važno transformirati Centar za autizam Zagreb i podružnice gdje je izražena očita potreba međuresornog pristupa autizmu što znači ujediniti resor obrazovanja, socijalne skrbi i zdravstva. Centar u Osijeku do danas nije zaživio premda je prijeko potreban za taj dio Hrvatske i godinama se ukazuje na važnost otvaranja četiri regionalna Centra za autizam u četirima najvećim gradovima u RH. Razlog su tome specifične potrebe i zahtjevnost razine podrške autističnim osobama te pogotovo standardi podrške za odrasle osobe iznad 21 godine života u području socijalne skrbi“, istaknula je Cvjetović.

Naglasila je kako su obrazovni standardi utvrđeni u području obrazovanja, no dodala je da osobe sa autizmom ne mogu biti izjednačene s osobama s intelektualnim teškoćama zbog specifičnosti same bolesti.

„To najbolje znaju stručni djelatnici raznih specijaliziranih ustanova koja se sa zahtjevnim ponašanjima i specifičnostima odraslih osoba sa autizmom susreću u praksi i uvijek traže stručnu pomoć koju mogu dobiti jedino u centrima za autizam koji imaju osoblje s dugogodišnjim iskustvom“, upozorila je Cvjetović.

Dodala je i kako se uvođenjem integracije obrazovanja osoba s autizmom u redovni sustav po posebnim programima i uz podršku asistenata pokazala velika potreba za obukom i stručnom podrškom redovnom sustavu učiteljima i asistentima.

„Razvojni poremećaj autizma sve je prisutniji, a prema posljednjim statistikama na stotinu novorođene djece rađa se jedno dijete s autizmom. Zbog iznimne važnosti ranog prepoznavanja i ranog rada sa djetetom, te osnaživanje roditelja potrebno je otvarati dijagnostičke centre. To je preduvjet da dijete razvije sposobnosti i bude funkcionalnije odnosno da se može uključiti u redovni obrazovni sustav uz podršku ili bez nje u boljim ishodima. U Hrvatskoj trenutno takvog dijagnostičkog centra nema, ali se radi na definiranju kriterija za uspostavu četiri centar nakon čega će se utvrditi i kriteriji za uspostavu rane intervencije. Vrtićka je skrb po upravom lokalnih sredina i to svaka sredina može rješavati za potrebe svog stanovništva“, pojasnila je Cvjetović.

Upozorila je i na apel Saveza udruga za autizam da se uvaži prijedlog umrežavanja i povezivanja kuća u četiri najveća grada i program obrazovanja i socijalne skrbi međuresornim ugovorima u suradnji ustanova kako bi bili povezani i umreženi u podršci.

„Bitno je shvatiti da je za ovaj cjelovit pristup potrebna podrška svih triju segmenata, obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi i to cjeloživotno, od ranog prepoznavanja i dijagnostike, rane intervencije, predškolske skrbi, obrazovanja do skrbi o odraslima. Nama susjedne države Mađarska i Slovenija to su shvatile pa podršku za osobe s autizmom financiraju iz više ministarstava, od ministarstva obrazovanja, socijalne skrbi i zdravstva. Sve ono što Centar za autizam Zagreb od programa trenutačno ima ne mogu imati podružnice jer su se zakoni promijenili, a to blokira uslugu, poskupljuje trošak državi, frustrira i struku i roditelje. Predstavnici Ministarstva zdravstva, obrazovanja i socijalne skrbi koje rješavaju pitanje potreba osoba s autizmom u Hrvatskoj svakako bi u svoj rad redovito trebali pozivati predstavnike struke, ravnateljicu Centra za autizam Zagreb, predstavnike Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta i predstavnike roditelja“, zaključila je Cvjetović.

Na vrh članka

Facebook