fbpx
Main menu
Željko Šemper (HSU) Željko Šemper (HSU) Foto: HSU/Tina Lončar

Ukinuta obveza zdravstvenog pregleda za produljenje vozačkih dozvola nakon navršene 65. godine života

Zakon je u primjeni od 11. lipnja 2015. godine

Na saborskoj raspravi o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika Željko Šemper u ime Kluba zastupnika HSU pozdravio je odluku o ukidanju obaveznog zdravstvenog pregleda za produljenje vozačkih dozvola nakon navršene 65. godine života.
„Odredba koja je propisala obvezu zdravstvenog pregleda na način da se vozačka dozvola poslije navršene 65. godine života više ne može produljiti bez obaveznog zdravstvenog pregleda nije bila uvjetovana direktivom EU, a njena je primjena u kolovozu 2014. izazvala je val nezadovoljstva kod umirovljenika. Rješavanje psiholoških testova, pregledi kod nekoliko liječnika uz trošak od oko 600 kuna predstavljalo je udarac na osobe treće životne dobi. U vrijeme kad je životni vijek stanovništva sve duži, kad se u istoj godini povećala dobna granica za starosnu mirovinu na 65 na 67 godina, sniženje dobne granice sa 80 na 65 godina bilo je šokantno posebno za one koji ne osjećaju teret godina ili slabljenje psihofizičkih sposobnosti, a istovremeno ima pojedinih kategorija osiguranika, kao što su sveučilišni profesori, odvjetnici i liječnici, koji imaju pravo na rad do 70. godine života. Ovakva izmjena ukazivala je i na mogući diskriminacijski učinak jer ovakva odredba u nepovoljan položaj stavila je veliki broj vozača na osnovu dobi u odnosu na vozače mlađe od 65 godina života“, ukazao je Šemper.
Dodao je i kako statistike pokazuju da stariji vozači ne pripadaju najrizičnijim skupinama u prometu, već su upravo zbog svog iskustva daleko oprezniji i promišljeniji.
„Temeljna zamjerka dosadašnje odredbe je što propisuje zdravstveni pregled za osobe starije od 65 godina života, pri čemu se vodi računa o dobi, a ne o zdravstvenom stanju vozača. Granica od 65 godina određena je paušalno, bez utemeljenja jer psihofizičke sposobnosti su individualne kod vozača starije životne dobi“, pojasnio je Šemper.
Dodao je i kako u HSU smatraju da liječnici obiteljske medicine trebaju preuzeti odgovornost i inicirati određeni pregled jer najbolje poznaju zdravstveno stanje svojih pacijenata, te navodi da je i u ranijoj primjeni ovog zakona propisana obveza liječnicima obavijestiti policijsku upravu o eventualnim zdravstvene problemima vozača neovisno o njegovoj dobi.
„Klub Hrvatske stranke umirovljenika prema zaključku Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe predložio je izmjene članka 222. u raspravi sa Ministarstvom unutarnjih poslova, Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom rada i mirovinskog sustava, te mi je iznimno drago da je ukinuta sporna obveza zdravstvenog pregleda kod produženja vozačkih dozvola nakon navršene 65. godine života. Nadamo se i vjerujemo da će ovakvo rješenje zadovoljiti sve vozače koji su se izmjenama od kolovoza 2014. koji su se osjećali diskriminirano, te zahvaljujemo navedenim ministarstvima koji su prihvatili naše opravdane argumente i u hitnu proceduru poslali ove izmjene“, zaključio je Šemper.

Na vrh članka

Facebook