fbpx
Main menu
Komentar: Kolinda je uvrijedila starije osobe i nikome ništa

Komentar: Kolinda je uvrijedila starije osobe i nikome ništa

„… Očekujem kako ćete onda razumjeti moj stav da je Hrvatskoj uistinu nužno potrebna smjena generacija u politici, koja bi napokon zadovoljila zahtjeve građana za sadržajem, a ne formom“, pročitao je uz glasni hihot nazočnih predstojnik Ureda predsjednika Republike Hrvatske dr. Ivo Sanader davne 1996. godine na jutarnjem kolegiju u uredu Franje Tuđmana.

„Bogati Ivo, što to čitaš?“, upitao je Mate Granić, ministar vanjskih poslova svog kolegu predstojnika Ureda Predsjednika Republike Hrvatske doktora Ivu Sanadera.
„Pismo koje nam je u ured poslala neka Kolinda Grabar Kitarović. Trabunja nešto da je uvaženi predsjednik doktor Franjo Tuđman bio general JNA i da je vrijeme za smjenu generacija u politici…“, odgovori mu Sanader kolutajući očima bacajući pismo u koš za smeće.
„Iako naš predsjednik ima svega 77 godina, eto, godinama nije izgubio teniski meč…“, zaključi Mate Granić ovu nevažnu epizodu uz smiješak i konstataciju da su „Hrvatice i Hrvati i svi hrvatski državljani jedini kojima predsjednik polaže račune i odgovara za svoj rad. To nije nikakva Golinda, kako si rekao Rabar?“
„Kolinda Grabar“, dometne Ivo Sanader.
Zaista mi nije poznato što je Kolinda Grabar Kitarović davne 1996. godine mislila o tome da mladu hrvatsku demokraciju vodi vremešni Franjo Tuđman i potrebi smjene generacija u politici, ali sudeći po pismu koje je prije nekoliko dana poslala 66-godišnjem predsjedniku Sabora Josipu Leki, Predsjednica smatra da starijim osobama nije mjesto u politici. U tom smislu niti ovaj posve izmišljeni i karikaturalni uvod u tekst nema posve jasnu namjenu. Naime, sigurni smo da Predsjednica misli da je Josipa Leku pregazilo vrijeme iako ima 66 godina, dok je „jedan od najvećih ljudi u povijesti uopće“, kako mu je tepala Kolinda za vrijeme predizborne kampanje, imao punih 75 godina kada je 1997. godine po drugi put izabran za predsjednika Hrvatske.
Ne čudi ta podvojenost stavova predsjednice Kolinde posebno ako imamo u vidu da je nedavno za posebnog savjetnika imenovala bivšeg zamjenika Okružnog javnog tužitelja u Osijeku i osnivača jugoslavenskog helsinškog komiteta, 72-godišnjeg Vladimira Šeksa, pravnog eksperta iz područja sadržaja, a ne forme.
„Njegovo bogato političko iskustvo kao i njegova neupitna stručnost, uz činjenicu kako je bio jedini zastupnik u svim sazivima Hrvatskog sabora od neovisnosti Republike Hrvatske i jedan od tvoraca prvog hrvatskog Ustava itekako će mi biti korisni u obavljanju mojih predsjedničkih zadaća“, rekla je, između ostalog Kolinda Grabar Kitarović kad je u svoj tim uzela rečenog Vladimira što zvuči zaista primjereno prema osobama starije životne dobi čije znanje i iskustvo niti jedno pametno društvo ne odbacuje olako.
Predlažem stoga predsjednici „Hrvatica i Hrvata i svih državljana“ Kolindi da svog 72-godišnjeg savjetnika priupita za savjet – što on konkretno misli o  „uistinu nužnoj potrebi smjene generacija u politici, koja bi napokon zadovoljila zahtjeve građana za sadržajem, a ne formom?“.
Pa ako joj gospodin Šeks kaže da je napravila previd kojim je diskriminirala osobe starije od 66 godina i poručila im da su skalamerija prigodna za rashod i dokonu šetnju po staračkim domovima uz partiju šaha sa starim drugarom iz Njemačke, izvjesnim Alzheimerom – neka se ispriča osobama starije životne dobi i jasno poruči da mjesta u politici ima za sve građane koje izaberu „Hrvatice i Hrvati i svi državljani“, bez obzira na njihove godine.
Uostalom, ako se Kolinda ne ispriča, kako će na oči biskupu Rima koji se nalazi na čelu najmanje države na svijetu – Vatikana. Kako li će samo svoju tezu o „nužnoj potrebi smjena generacija u politici“ objasniti Jorgeu Mariju Bergogliu, toj 79-ogodišnjoj svjetskoj zvijezdi, idolu milijuna mladih diljem svijeta koji se u posljednje vrijeme odaziva i na ime Papa Franjo?
Elem, pozorno sam pročitao pismo koje je uglađeni gospodin Josip Leko poslao mladoj predsjednici Kolindi i niti u jednom jedinom pasusu nisam pronašao uvredu na osobnoj razini. S druge strane, Kolindin odgovor koncipiran je u stilu nasilnog štiva koje sugerira – ne samo da je Josip Leko oronuli starac – nego da je nekakav komunistički režimlija koji se sad našao da ovdje u našoj samostalnoj Hrvatskoj za koju je najzaslužniji mlađahni prvi predsjednik – soli pamet i citira članke nekakvog Ustava osobi koja isključivo „Hrvaticama i Hrvatima i svim državljanima polaže račune i odgovara za svoj rad“.
Stoga, ako je vjerovati popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi 758 633 osobe starijih od 65 godina kojima Kolinda Grabar Kitarović „polaže račune i odgovara za svoj rad“ tako da ih proglašava prestarima za obavljanje političkih funkcija. I ako netko od njih preživi do sljedećih predsjedničkih izbora koji će biti daleke 2020. godine, valjda će joj na izborima reći što misle o njenom stavu prema starijim osobama.
Osim ako ne računa na dobru staru demenciju.
Ne znam što o tome misli predsjedničin posebni savjetnik Vladimir Šeks.

Jurica Galešić    
glasnogovornik HSU

Na vrh članka

Facebook