fbpx
Meet Gavern - Stranka Vaše budućnosti
Ispiši ovu stranicu
Hrvatski sabor Hrvatski sabor

HSU protiv 'sportskih mirovina': Dobit ćemo najmlađe umirovljenike u EU

U ime kluba zastupnika Hrvatske stranke umirovljenika o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u Hrvatskom saboru govorio je Željko Šemper usprotivivši se najavljenim promjenama, a posebice uvođenju 'sportskih mirovina'.

 

 

'U vrijeme kada svaki drugi umirovljenik ima mirovinu manju od dvije tisuće kuna, a u Hrvatskoj živi 120 tisuća građana iznad 65. godine života bez ikakve naknade, donosimo zakon kojim «debeloj guski mažemo vrat»', rekao je Šemper podsjetivši javnost i zastupnike da u našem mirovinskom sustavu postoji 13 vrsta mirovina po posebnim propisima (tzv. povlaštene mirovine) koje koštaju sedam milijardi kuna godišnje, a nisu u cijelosti 'pokrivene' uplatama doprinosa. 'Ovim prijedlogom zakona dobivamo 14. vrstu povlaštene mirovine', zaključio je.

 

Argumentirajući stav Hrvatske stranke umirovljenika naveo je primjer kako su pojedine zemlje članice EU regulirale prava zaslužnih sportaša koji se više ne bave aktivno sportom. 'Njemačka je izradila sustav obrazovanja za sportaše koji su zbog sporta zanemarili obrazovanje. Italija, Slovenija, Francuska, Španjolska i drugi ponudili su sportašima posao u carini, policiji ili vojsci', naglasio je Šemper navodeći Srbiju kao jedinu zemlju u Europi koja je uvela «sportske mirovine» i, kako je rekao, požalila zbog toga.

 

Zaključivši raspravu, Šemper je ponovio da HSU ne može pristati na izmjene Zakona o sportu zbog uvođenja nove vrste povlaštene mirovine u koju bi se slalo 'mlade i potentne' bivše sportaše 45-godišnjake, ali je i naveo diskriminaciju ne-olimpijskih sportova kao razlog protivljenja zastupnika HSU-a. Prema prijedlogu Zakona o sportu, naime, samo sportaši olimpijskih sportova imaju pravo na 'sportsku mirovinu' ili trajnu novčanu naknadu.

© Hrvatska stranka umirovljenika :: 2013 | Web by studioFABER