fbpx
Main menu
Aktualnosti iz Sabora

Aktualnosti iz Sabora

Zastupnici Hrvatske stranke umirovljenika u Saboru u raspravama su podržali promjene dvaju važnih zakona.

"S obzirom na to da je ova izmjena ipak u cilju poboljšanja uvjeta štednje i opstanka stambenih štedionica i njihovih zaposlenika kao i dobivanje sredstava za korisnike što je isplativije od štednje u bankama, HSU će je podržati", rekao je zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika u Saboru Željko Šemper govoreći o izmjenama Zakona o stambenoj štednji i poticanju stambene štedenje.

Naglasio je da je bit stambene, to jest, obiteljske štednje da "troje štedi, a jedan može dobiti kredit", što neke kolege, kako je rekao, ne prihvaćaju.

Kazao je da ova izmjena Zakona predstavlja poboljšanje u odnosu na prošlu godinu kada državnih poticaja nije bilo, iako, naglasio je, "visina tog postotka i sredstava neće biti previše atraktivna".

Na izmjene i dopune obiteljskog zakona osvrnula se i zastupnica Ljiljana Cvjetović koja je izrazila zabrinutost zbog članka 85. u kojem stoji da "dijete koje je navršilo 15 godina života i koje zarađuje može samostalno poduzimati pravne radnje odnosno sklapati pravne poslove i preuzimati obveze u visini iznosa koji zarađuje, te raspolagati svojom zaradom pod uvjetom da ne ugrožava svoje uzdržavanje". Upitala je "na koji će se način samostalne odluke i postupanja djeteta kontrolirati?" te dodala da,primjerice, dijete može sklopiti određene pravne radnje bez znanja roditelja ili zakonskog zastupnika, a ukoliko se naknadno utvrdi da je štetno postupio za svoju osobnu dobrobit posljedica je nažalost već nastupila i teško se može ispraviti.

Pohvalila je odredbu po kojoj je zakonodavac posebno zaštitio interes i dobrobit maloljetne djece čiji roditelji su pokrenuli postupak radi razvoda braka te u ime Kluba zastupnika HSU naglasila da smatramo da je ovom odredbom stavljen veći naglasak na daljnju brigu i skrb roditelja oko zajedničke maloljetne djece dok se međusobno narušeni odnosi supružnika stavljaju u drugi plan.

 

Na vrh članka

Facebook