fbpx
Main menu
Željko Šemper o božićnicama

Željko Šemper o božićnicama

Predsjednik Kluba zastupnika HSU u Saboru, Željko Šemper govorio je o ulozi umirovljeničkog fonda u obeštećenju umirovljenika te izrazio zadovoljstvo što Sabor prihvaća prijedlog HSU-a da se preostali novac isplati umirovljenicima - stiže božićnica!

Šemper je pozdravio odluku da se "sredstva koja bi inače pripala državnom proračunu Republike Hrvatske prenamijene za isplatu jednokratnog novčanog primanja koje se popularno zove božićnica korisnicima mirovine iz sustava generacijske solidarnosti".

Naglasio je da će Vlada utvrditi krug korisnika, iznos i način isplate prema socijalnom kriteriju - manja mirovina veći iznos i veća mirovina manji iznos božićnice.

Podsjetio je da dopunom Zakona o Umirovljeničkom fondu završava jedan uspješan višegodišnji projekt o obeštećenju 488 tisuća umirovljenika u ukupnom iznosu od 10 milijardi 252 milijuna u razdoblju od 2006. do 2013 godine.

Bio je to rezultat zahtjeva svih udruga umirovljenika i njihova političkog predstavnika Hrvatske stranke umirovljenika koje su izborile Zakon o provođenju odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske od 12. svibnja 1998. kojim je uređeno obeštećenje korisnika mirovina kojima su mirovine usklađivane mimo zakona u razdoblju od rujna '93. do prosinca '98. godine.

Na temelju zakona osnovan je poseban Umirovljenički fond iz kojeg su oštećenim korisnicima mirovina ili njihovim nasljednicima iz prvog nasljednog reda svake godine isplaćivale svote pojedinačnih obeštećenja po dva modela. Model A prema kojem se isplata polovice svote obeštećenja obavljala u roku od 2 godine. Na taj model pristala su i odlučila se čak 75% umirovljenika s obzirom na bolest i poodmaklu dob. Model B prema kojem se obeštećenje obavljalo u roku 6 godina s počekom od 2 godine odlučilo se 25% umirovljenika.

Umirovljeničkim fondom je upravljalo društvo za upravljanje HPB Invest koje je 19. prosinca 2013. godine isplatilo zadnju 6. ratu obeštećenja a nakon te zadnje isplate u fondu je ostalo saldo od 190 milijuna kuna od preminulih članova fonda koji nemaju nasljednika 1. nasljednog reda i članova koji na propisanom obrascu nisu dostavili potrebne podatke za isplatu obeštećenja u roku od 2 godine.

Na vrh članka

Facebook