fbpx
Main menu
Povećanje cijene dopunskog zdravstvenog pogoduje privatnim osiguravateljima

Povećanje cijene dopunskog zdravstvenog pogoduje privatnim osiguravateljima

"Ministar Dario Nakić pokazao da je jako zabrinut nad sudbinom privatnih zdravstvenih osiguravatelja, a na teret neprofitnog i sveobuhvatnog zdravstvenog osiguranja koje provodi HZZO", poručio je predsjednik HSU Silvano Hrelja na konferenciji za novinare povodom najave poskupljenja police dopunskog zdravstvenog osiguranja sa 70 na 89 kuna.

“HZZO ima 1,6 milijuna osiguranika koji uredno plaćaju dopunsko osiguranje 70 kuna mjesečno, naplativost iznosi 98 posto, a posljednje dvije godine dopunsko zdravstveno osiguranje HZZO-a posluje pozitivno bez obzira na dug države" rekao je Hrelja te pozvao ministra Nakića da ispred umirovljeničkih stranaka i udruga sučele činjenice o dopunskom osiguranju, naglasivši da ministar barata neistinitim podacima.

Država je dužna, ističe, osiguravatelju platiti dug za 2015. dopunsko osiguranje za 975 tisuća osoba, ali ne tako da poveća police dopunskog osiguranja onima koji te police uredno plaćaju.

Hrelja je kazao da ministar zdravlja pokušava "u interesu privatnih osiguravatelja uništiti dopunsko zdravstveno osiguranje HZZO-a kao zadnju instituciju socijalne i međugeneracijske solidarnosti u Hrvatskoj", kazavši da HZZO svima omogućava jedinstvenu cijenu dopunskog osiguranja.

“Osobno sam pretrpio puno kritika kada smo 2013. prihvatili jedinstvenu cijenu polici od 70 kuna nakon što smo shvatili da privatni osiguravatelji zbog liberalizacije tržišta uzimaju zdrave i mlade osiguranike HZZO-u po dampinškim cijenama, no bili smo svjesni da je Hrvatskoj u toj situaciji potrebno jedno neprofitno zdravstveno osiguranje”, rekao je Hrelja.

Više od 90 posto starijih od 60 godina osiguranici dopunskog osiguranja HZZO-a te je HSU-u stalo da dopunsko zdarvstveno osiguranje HZZO-a kao neprofitini osiguravatelj opstane u ekonomskom interesu građana.

Silvano Hrelja je pozvao ministra Nakića da se, umjesto povećanjem iznosa police dopunskog, radije bavi povećanjem cenzusa za oslobađanje od plaćanja dopunskog osiguranja budući da ih država nije mijenjala od 2004. godine, a cenzusi su vrlo niski i iznose za samca 1939 kuna, a po članu obitelji 1516 kuna.

Na vrh članka

Facebook