Main menu
Otvoreno pismo Silvana Hrelje Andreju Plenkoviću

Predsjednik HSU Silvano Hrelja poslao je otvoreno pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću povodom najava porezne reforme u kojoj se ne spominju umirovljenici i mirovine. Hrelja traži od Plenkovića povećanje neporezivog dijela mirovine u iznosu u kojem će se povećati neoporezivi dio plaće.

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

obraćamo Vam se potaknuti najavama Vlade RH o poreznoj reformi čiji je cilj podizanje neoporezivog iznosa plaće kako bi se potaknula potrošnja građana i brži razvoj gospodarstva.
U tom smislu, pozivamo Vas da razmotrite zahtjev Hrvatske stranke umirovljenika za povećanjem neoporezivog dijela mirovine u istom iznosu u kojem Vlada namjerava povećati neoporezivi dio plaće.
Podsjećamo Vas da dosadašnja praksa poreznih reformi pokazuje da se istovremeno povećavao neoporezivi dio plaće i mirovine, dok se u ovom slučaju povećanje, prema najavama objavljenim u medijima, ograničava samo na plaće građana.
Također, naglašavamo činjenicu da umirovljenici u Hrvatskoj najredovitije plaćaju sve financijske obveze, ali i da su njihove mirovine svojevrsni financijski amortizer u sve brojnijim obiteljima čiji su mlađi članovi ostali bez posla tijekom dugotrajne gospodarske krize.
Smanjenjem porezne presije povećala bi se potrošnja umirovljenika te bi se kompenziralo povećanje troškova života umirovljenika koji se ne vide u službenoj statistici jer se ti izračuni rade na temelju pretpostavljenih troškova četveročlane obitelji. Smatramo da na životni standard umirovljenika presudno utječu troškovi hrane, lijekova, stanovanja, prijevoza i higijenskih potrepština što su troškovi koje umirovljenici sve teže podmiruju.
Isto tako, ne smijemo smetnuti s uma činjenicu da bi smanjenje porezne presije na plaće radnika, koju srdačno pozdravljamo, moglo imati za posljedicu otvaranje pitanja diskriminacije osoba treće životne dobi što nikako nije u duhu solidarnosti i pravičnosti koje su odlike svake socijalno osjetljive Vlade.
Podsjećamo, nakon posljednjeg povećanja neoporezivog dijela mirovine prije dvije godine, ukupna novčana masa za isplatu mirovina povećala se 10,3 milijuna kuna mjesečno.
Naglašavamo da ovaj zahtjev Hrvatska stranka umirovljenika ispostavlja nakon konzultacija s predstavnicima najutjecajnijih umirovljeničkih udruga u Republici Hrvatskoj.
Nadamo se da ćete poduzeti sve potrebne mjere kako bi se riješio ovaj problem.

Srdačan pozdrav,

Silvano Hrelja