fbpx
Main menu
Ispravljena nepravda: umirovljenicima s inozemnim mirovinama pravedniji obračun poreza

Ispravljena nepravda: umirovljenicima s inozemnim mirovinama pravedniji obračun poreza

Nakon istupa predsjednika Hrvatske stranke umirovljenika Silvana Hrelje u Saboru kojim je upozorio na nepravdu prema umirovljenicima koji primaju dio mirovine iz inozemnstva, iz Porezne uprave stiže - dobra vijest.

Naime, Porezna uprava više neće inozemni dio mirovine oporezivati kao da je riječ o drugom dohotku što će u konačnici dovesti do povoljnijeg obračuna poreza na mirovine. Umirovljenici će plaćati porez na iznos mirovine iznad 3800 kuna, a ne kao što je do sada bilo da plaćaju porez na puni iznos inozemne mirovine.  

Primjerice, u slučaju da umirovljenik prima 2 tisuće kuna mirovine iz Hrvatske i 2 tisuće kuna mirovine iz Slovenije, do sada je plaćao 240 kuna poreza mjesečno na inozemnu mirovinu. Ovim izmjenama, domaća i inozemna mirovina se zbrajaju i porez se plaća samo na onaj iznos koji premašuje 3800 kuna zbroja domaće i inozemne mirovine. Točnije, zbroj domaće i inozemne mirovine u našem primjeru iznosi 4 tisuće kuna, a porez se plaća na razliku od 3800 kuna, što u ovom slučaju iznosi 200 kuna čime mjesečna porezna obveza umjesto 240 kuna iznosi 24 kune.

Na stranicama Porezne uprave objavljena je obavijest u kojoj je detaljeno objašnjen ovaj postupak te se pozivaju umirovljenici da se 31. siječnja 2017. godine jave u svoje nadležne ispostave Porezne uprave kako bi regulirali svoj status. Prema procijenama HSU-a, ova mjera odnosi se na 70 tisuća umirovljenika.

Na vrh članka

Facebook