fbpx
Main menu
Mirovinska reforma tema tribine HSU-a i BUZ-a

Mirovinska reforma tema tribine HSU-a i BUZ-a

U zagrebačkoj četvrti Podsused-Vrapče održana je tribina o mirovinskoj reformi i suradnji umirovljeničkih stranaka na kojoj su govorili predsjednik HSU-a Silvano Hrelja i Milivoj Špika, čelnik umirovljeničke stranke BUZ.

Okupljenima se obratio saborski zastupnik Silvano Hrelja govoreći o projektima koje je HSU realizirala kroz parlamentarni rad među kojima je istaknuo povrat duga umirovljenicima, isplatu nekoliko božićnica i brojne druge mjere čija se vrijednost mjeri u desecima milijardi kuna.

"Najveće rezultate postigli smo u sinergiji s umirovljeničkim udrugama", kazao je Hrelja te dodao da rezultati umirovljeničkih opcija ovise o snazi u parlamentu i umješnosti aktera da 'izguraju' politike koje idu na ruku umirovljenicima. Govorio je o budućim programskim odrednicima stranke posebno naglasivši izazov mirovinske reforme koju Vlada najavljuje za ovu godinu. U tom kontekstu naveo je nekoliko točaka na koje će HSU obratiti posebnu pažnju poput instituta obiteljske mirovine, smanjenja penalizacije za prijevremeno umirovljenje te usklađivanja mirovina dva puta godišnje.

Pocrtao je kako ostvarenje programskih ciljeva često ovisi o rasporedu snaga u parlamentu te pozvao umirovljenike na jedinstvo u ostvarenju materijalnih ciljeva.

Na skupu je govorio i predsjednik BUZ-a, stranke organizatora tribine, Milivoj Špika koji je naglasio važnost ujedinjenja umirovljeničkih političkih opcija kako bi se nagomilani problemi u sustavu lakše riješili.
Govoreći o problemu ovrha naglasio je kako "socijalno osjetljiva država ne dopušta da dug od 100 kuna naraste na 1000 kuna", kritizirajući političke aktere koji su doveli do situacije koja ne obećava bolji život umirovljenika u budućnosti.
Kao primjer kvalitetnog utjecaja umirovljeničkih opcija na rješavanje problema naveo je slučaj 'Royal' te pohvalio rad Silvana Hrelje na tom projektu.
 
Prisutnima se obratio i Zdravko Birač, domaćin ove tribine koji je u prigodnom govoru pozdravio goste i ispunjenu dvoranu GČ Podsused-Vrapče. Na tribini je govorila i predsjednica GO HSU Grada Zagreba Davorka Vukadin Tabaković koja je podcrtala i pohvalila dobru suradnju dviju stranaka na području Zagreba. Istaknula je i nekoliko gradskih tema kojima će se HSU baviti, naglasivši kako HSU zanima širok dijapazon tema, od zdravstva, socijale do problema otpada.

Nakon uvodnih govora sudionici tribine odgovarali su na brojna pitanja građana što pokazuje da su zagrebački umirovljenici istinski zainteresirani za sudjelovanje u dijalogu sa svojim predstavnicima.

Na vrh članka

Facebook