fbpx
Main menu
Održan okrugli stol o zapošljavanju osoba s invaliditetom hsuir.hr

Održan okrugli stol o zapošljavanju osoba s invaliditetom

Dan prije rasprave u Saboru održan je okrugli stol o izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom u organizaciji Hrvatske stranke umirovljenika.

U raspravi je bilo riječi o statistikama zapošljavanja i stručnog osposobljavanja osoba s invaliditetom te je zaključeno kako postojeći zakonski okvir ne daje zadovoljavajuće rezultate iako je, kazano je na raspravi, pokrenuo mehanizme zapošljavanja i profesionalne rehabilitacije.

Sudionici okruglog stola složili su se kako je školski sustav ključno mjesto za osiguravanje kvalitetnih dugoročnih politika prema osobama s invaliditetom koje su do sada upućene na svega nekoliko zanimanja, što je, kako ocjenjuju, diskriminirajuće i demotivirajuće za njih.

Bilo je riječi i o modelima zapošljavanja pri čemu je istaknuta razlika između stručnog osposobljavanja i pripravništva koje je označeno kao bolji način stjecanja radnog iskustva zbog plaćenih doprinosa na rad.

Kada je riječ o profesionalnoj rehabilitaciji, govornici su se složili da bi se predloženom izmjenom uvjeta za stjecanje prava na profesionalnu rehabilitaciju izbjegla duga čekanja na zapošljavanje zbog vještačenja.

Zaključeno je da Hrvatskoj treba novi sustav obrazovanja osoba s invaliditetom kako bi se školovao potreban kadar, stipendiranje uz uvjet zapošljavanja najmanje godinu dana, izlazak osoba s invaliditetom iz sustava mirovinskog osiguranja i mjera socijalne politike, izlazak na tržište rada te pokušaj adekvatnog reguliranja statusa osoba s invaliditetom u sustavu mirovinskog osiguranja.

"Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom dobiti će na svojoj primjeni tek usuglašavanjem sa Zakonom o radu, Zakonom o socijalnoj skrbi, Zakonom o mirovinskom osiguranju i Zakonom o trgovačkim društvima.  
Prikupljena sredstva u visino od 400 mil. kuna trebaju pronaći svoj put do krajnjih korisnika, a to su zaposlene osobe s invaliditetom", kazala je Davorka Vukadin Tabaković.

Na okruglom stolu govorili su stručnjaci koji se bave ovom temom poput Damire Benc, ravnateljice Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Natalije Krajnović iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Milica Jovanović iz HUP-a, Dražen Košćak, ravnatelj Zaštitne radionice srednje strukovne škole Varaždin i brojni drugi. U ime domaćina uvodnu riječ je dala Davorka Vukadin Tabaković i Silvano Hrelja, predsjednik HSU.

Na vrh članka

Facebook