fbpx
Main menu
Zašto je cijena police dopunskog zdravstvenog osiguranja viša? foto: sabor.hr

Zašto je cijena police dopunskog zdravstvenog osiguranja viša?

Zakonom o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju određeno je da su pružatelji dopunskog zdravstvenog osiguranja za sve osiguranike dužni osigurati jednaka prava i obveze iz dopunskog zdravstvenog osiguranja, odnosno da cijena police mora biti utvrđena jedinstveno za sve osiguranike bez izuzetaka.

Na isti način postupaju i svi ostali osiguravatelji koji pružaju usluge dopunskog zdravstvenog osiguranja. I Državni zavod za reviziju u svojim izvješćima višekratno je upozoravao Zavod na obvezu određivanja jedinstvene cijene police dopunskog zdravstvenog osiguranja za sve osiguranike.
Zavod već gotovo desetljeće pruža usluge dopunskog zdravstvenog osiguranja umirovljenicima s nižim mirovinama po povlaštenoj cijeni od 50 kuna mjesečno. Umirovljenici su u povećanoj potrebi korištenja zdravstvene zaštite, za koju bi bez takve police bili obvezni svaku uslugu plaćati znatno veće financijske iznose, odnosno 20 posto stvarne cijene. Zbog toga je Zavod utvrdio novu jedinstvenu cijenu od 70 kn mjesečno, odnosno 840 kn godišnje za sve osiguranike. Ovakva cijena police znači sniženje cijene za sve skupine osiguranika osim za umirovljenike s mirovinom do 5.108 kn, ali s mirovinom iznad određenih cenzusa.
Najugroženije umirovljeničke obitelji (umirovljenici samci s mirovinom do 1939,36 kuna mjesečno i po prihodovnom cenzusu od 1.516 kuna po članu obitelji) i nadalje će biti zaštićeni kroz ostvarivanje prava na policu dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret državnog proračuna. Treba uzeti u obzir, da su članovi obitelji umirovljenika dosad plaćali policu u visini od 80 kn, kao i svi radnici s plaćom do 5.108 kn (iznad 5.108 kn su plaćali 130 kn), a sada će svi plaćati 70 kuna. Analize Zavoda pokazuju da su ukupni prihodi od osiguranika umirovljenika iznosili 416 milijuna kuna, a troškovi njihove zdravstvene zaštite 629 milijuna kuna. S obzirom da su sadašnji cenzusi određeni još u travnju 2004. Hrvatska stranka umirovljenika predložit će povećanje cenzusa u skladu s povećanjem prosječnih mirovina i plaća u zadnjih 10 godina, pa bi veći broj ugroženih umirovljeničkih obitelji bio oslobođen plaćanja police dopunskog zdravstvenog osiguranja.


 

Na vrh članka

Facebook