fbpx
Main menu
Goran Radman, ravnatelj HRT-a Goran Radman, ravnatelj HRT-a photo: hrt.hr

HSU podržava inicijativu 'Vratite umirovljenicima emisiju „Treća dob“'

Koordinacija umirovljeničkih udruga, Matica umirovljenika Hrvatske i Sindikat umirovljenika Hrvatske poslali su otvoreno pismo ravnatelju HRT-a Goranu Radmanu povodom ukidanja emisije 'Treća dob' koja se do lipnja ove godine prikazivala na prvom programu HTV-a. Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti uz napomenu da HSU daje punu podršku ovoj inicijativi.

Hrvatska radio televizija
n/r ravnatelju Goranu Radmanu                                               

Koordinacija umirovljeničkih udruga Hrvatske, Matica umirovljenika i Sindikat umirovljenika Hrvatske  iznenađeni su i zabrinuti zbog odluke da se ukida emisija „Treća dob“ koja je emitirana do lipnja ove godine na prvom programu Hrvatske televizije.

Tu popularnu emisiju umirovljenici su prihvatili i rado gledali jer se u njoj otvorenije i detaljnije govorilo o temama umirovljeničke populacije, o svakodnevnim životnim problemima starijih osoba, o njihovima materijalnim i socijalnim pravima, niskim mirovinama, o zdravlju, smještaju u domove,  pomoći u kući starijima nemoćnima, ali i o druženjima kao i o drugim sadržajima koji ih zaokupljaju.

„Treća dob“ je bila emisija u kojoj su promicana prava umirovljenika i starijih osoba, a kritički je govorila i o zakonima i propisima s kojima nisu zadovoljni. Stoga Koordinacija umirovljeničkih udruga, Matica umirovljenika, Sindikat umirovljenika Hrvatske i druge umirovljeničke udruge ocjenjuju da ne postoji ni jedan pravi razlog za ukidanje te emisije.

Pitanje je, kažnjava li Hrvatska radio televizija upravo najredovitije gledatelje i najurednije platiše svojih usluga ukidanjem baš te emisije u kojoj se moglo čuti najviše informacija važnih i interesantnih za umirovljenike i starije osobe.
Podsjećamo sve odgovorne osobe koje su sudjelovale u donošenju odluke o ukidanju ove emisije da je HRT javna televizija čiji bi cilj trebao i morao biti pružanje važnih, nepristranih i objektivnih informacija od interesa za građane pa tako i umirovljenike kojih ima preko milijuna i dvjesto tisuća u Hrvatskoj.

Budući da se financira i novcem umirovljenika, zadaća je javne televizije voditi računa i o programu za ovu najbrojniju kategoriju gledatelja, koja uz to plaća RTV pristojbu prema prosječnoj plaći, a ne prema prosječnoj mirovinu što bi bilo pravednije.
Zahtijevamo u ime umirovljeničke populacije da se vrati emisija „Treća dob“ te da se u dijalogu s umirovljeničkim udrugama prošire takve emisije na HRT-u jer otvaraju mogućnost da se više čuje glas umirovljenika u javnosti kao i svih onih koji se bore za umirovljenička prava.

U Zagrebu, 16. rujna 2013.     

                                          
Koordinacija umirovljeničkih udruga Hrvatske
Predsjedavajući Joseph Pfeifer v.r.

Matica umirovljenika Hrvatske
Zamjenik predsjednika  Josip Kovačić v.r.

Sindikat umirovljenika Hrvatske
Predsjednica  Jasna Petrović v.r.

Dostavljeno:  
1.    Predsjedniku Republike Hrvatske dr. Ivi Josipoviću
2.    Predsjedniku Vlade RH  Zoranu Milanoviću
3.    Ministrici kulture Andrei Zlatar Violić

Na vrh članka

Facebook