fbpx
Main menu
Zastupničko pitanje Željka Šempera o polici dopunskog zdravstvenog osiguranja

Zastupničko pitanje Željka Šempera o polici dopunskog zdravstvenog osiguranja

Na saborskom aktualnom prijepodnevu zastupnik HSU-a Željko Šemper postavio je pitanje ministru zdravlja Rajku Ostojiću vezano uz visinu prihodovnog cenzusa na temelju kojeg se ostvaruje pravo na besplatnu policu zdravstvenog osiguranja.

Naglasivši da se cenzus nije mijenjao punih 10 godina, Šemper je apelirao na pomoć najugroženijim obiteljima i umirovljenicima - samcima koje svako poskupljenje najviše pogađa. U nastavku teksta prenosimo u cijelosti zastupničko pitanje i odgovor ministra Ostojića.

Pitanje Željka Šempera:

Poštovani ministre, nedavna odluka Upravnog vijeća HZZO-a o povećanju cijene police dopunskog zdravstvenog osiguranja za jedan dio umirovljenika s 50 na 70 kuna izazvala je kod njih veliko ogorčenje i zabrinutost, posebno onih sa nižim mirovinama.
Prema službenim podacima HZZO-a svaki drugi umirovljenik u Hrvatskoj ima mirovinu do 2 tisuće kuna, a kod novih umirovljenika čak 57 posto ih spada u tu kategoriju. Do sada su umirovljenici s mirovinom do 5.108 kuna imali povlaštenu cijenu (police dopunskog zdravstvenog osiguranja, op.a) od 50 kuna, iako je Zakonom o dopunskom zdravstvenom osiguranju određeno da su pružatelji takvog osiguranja za sve osiguranike dužni osigurati jednaka prava i obveze, odnosno da cijena police mora biti utvrđena jedinstveno za sve osiguranike bez izuzetaka.
I Državni ured za reviziju svojim izvješćima upozoravao je zavod na obvezu određivanja jedinstvene cijene police. Do sada su najugroženija umirovljeničke obitelji bile zaštićene kroz ostvarivanje prava na policu dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret državnog proračuna, a broj takvih osiguranika je bio oko 216 tisuća ili 18 posto. To pravo koristili su umirovljenici samci s mirovinom do 1.939 kuna ili oni po prihodovnom cenzusu od 1.516 kuna po članu obitelji. Kako su u zadnjih 10 godina mirovine porasle oko 33 posto svake godine smanjivao se broj umirovljenika koji su koristili pravo na besplatnu policu. Uzrok tome je što se visina cenzusa nije mijenjala od travnja 2004.godine.
Zbog toga HSU smatra razložnim povećanje dosadašnjeg prihodovnog cenzusa koji se nije mijenjao već 10 godina i tako pomogne najugroženijim obiteljima i umirovljenicima samcima.

Odgovor ministra Rajka Ostojića:

Poštovani gospodine zastupniče gospodine Šemper, gospodine predsjedniče Hrvatskog sabora hvala vam na vašem pitanju. Točno ste naveli sve, dakle već 10 godina se nije mijenjao prihodovni cenzus, mi smo toga svjesni,
osim toga gospodine Šemper vi ste član Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe i otvorit ćemo javnu raspravu po tom pitanju. Činjenica je da dopunsko osiguranje omogućava svima nama izbjegavanje participacije, a kao što i sami znate HZZO vi i ja, svi naši građani, svi porezni obveznici plaćaju i za 900 tisuća neosiguranih osoba i dalje ostaje "besplatno" dopunsko osiguranje. Drugim riječima, svjesni smo svega što ste rekli, 10 godina se nije mijenjao prihodovni cenzus i otvorit ćemo upravo preko Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe javnu raspravu na koju će doći gospodin ministar financija i ja pa ćemo pokušati naći neko rješenje.
Hvala vam lijepa.

Na vrh članka

Facebook