fbpx
Main menu

Ljiljana Cvjetović: Konačni prijedlog Zakona o provedbi Uredbe Europske unije o zaštiti životinja

O provedbi uredbe EU o zaštiti životinja u Saboru je govorila zastupnica iz redova Hrvatske stranke umirovljenika. Njeno izlaganje prenosimo u integralnoj verziji.

Poštovana potpredsjednice, poštovani ministre ja bih samo napomenula da usklađivanje zakonodavstva RH sa zakonodavstvom EU ne smije biti samo prepisivanje uredbi i direktiva jer svaka zemlja ima pravo ugraditi u zakone sva dobra rješenja koja je dosada ostvarila i koja ih već primjenjuje. Uz to nužno je poštivati i specifičnost svake zemlje. To vrijedi za svako područje pa tako i za područje zaštite životinja na kojem je Hrvatska dosada ostvarila iznimne rezultate. Za neke od njih primila je i međunarodne pohvale.
Konkretno se to odnosi na članak 12. prijedloga zakona kojim se dopušta stavljanje na tržište i unošenje na području RH proizvoda od tuljana prema odredbi Uredbe EU. Po sada važećim zakonskim odredbama u Hrvatskoj je zabranjena trgovina proizvoda od tuljana. I zbog čega Hrvatska mijenja tu odredbu i odriče se teško izborenog prava u zaštiti te životinje?

Na vrh članka

Facebook