fbpx
Main menu

HSU protiv neselektivnog smanjenja 'povlaštenih' mirovina

Forum branitelja Hrvatske stranke umirovljenika na čelu s umirovljenim generalom HV-a Veselkom Gabričevićem izrazio je  protivljenje namjerama Vlade da linearno i neselektivno smanji mirovine stečene po posebnim propisima veće od pet tisuća kuna.

"Smatramo da 38.000 branitelja i članovi njihovih obitelji, koji će biti obuhvaćeni ovim mjerama, ni po čemu nisu povlašteni te je nepravedno da istinski branitelji plaćaju posljedice višegodišnjeg nemara, nesavjesnog rada dosadašnjih Vlada i teške financijske situacije u kojoj se nalazi Hrvatska", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Foruma branitelja HSU-a Veselko Gabričević.
Podsjetio je kako je Vlada ispunila obećanje i objavila Registar branitelja, tvrdeći da će se tako odvojiti pravi od lažnih branitelja, no, ustvrdio je, to se odvajanje do danas nije dogodilo.
"U tom smislu Plan 21 nije realiziran te je nepravedno smanjivati mirovine istinskim braniteljima, koji time plaćaju nečiju nesposobnost i političko pogodovanje bivše vlasti", smatra Gabričević.
Stoga je Forum branitelja HSU-a sastavio prijedlog smanjenja svih mirovina stečenih po posebnim zakonima prema kojem se mirovine u iznosu do 5504 kune, koliko iznosi prosječna plaća u Hrvatskoj, ne bi smanjivale.
Mirovine u iznosu od 5504 do 7000 kuna smanjile bi se tri posto, mirovine od 7001 do 9000 umanjile bi se šest posto, od 9001 do 12000 devet posto, a od 12001 i više pale bi za 12 posto.
Taj prijedlog odnosi se na svih 15 kategorija mirovina po posebnim propisima, a prema njihovim procjenama, očekivana ušteda bi iznosila 215 milijuna kuna godišnje.


Na vrh članka

Facebook