fbpx
Main menu
Ljiljana Cvjetović o radu HNB

Ljiljana Cvjetović o radu HNB

Komentirajući izvješće o radu Hrvatske narodne banke za 2012. godinu u ime Kluba zastupnika HSU, Ljiljana Cvjetović istaknula je dvije važne stvari koje je poduzela HNB – povećanje likvidnosti i održavanje stabilnog tečaja kune, što je 'uvelike pomoglo očuvanju financijske stabilnosti', poručila je Cvjetović.

'S obzirom na visoku zaduženost hrvatskih građana u kreditima sa euro valutnom klauzulom veoma je važno da središnja banka nastavi s ovakvom politikom očuvanja stabilnosti tečaja', kazala je Cvjetović na raspravi održanoj u Saboru, podsjetivši na agoniju koju prolaze građani koji imaju kredite vezane uz švicarski franak. Pohvalila je napore HNB-a u održavanju financijske likvidnosti, ali i izrazila žaljenje što to nije rezultiralo povećanjem kreditnog plasmana 'zbog nepovoljnih uvjeta u gospodarstvu, a posebice na tržištu rada, visokih cijena zaduživanja te neizvjesnosti glede budućih kretanja', zaključila je zastupnica umirovljenika Ljiljana Cvjetović.  
Također, ocijenila je kako su postupci HNB-a ublažili negativni utjecaj na gospodarstvo u Hrvatskoj, a kao primjer navela je siječanjsko povećanje stope obvezne rezerve sa 14 na 15 posto uslijed deprecijacijskih pritisaka na kunu, kao i smanjenje iste stope četiri mjeseca kasnije.
Cvjetović je izrazila zabrinutost zbog porasta izloženosti kreditnom riziku bankarskog sektora te ocijenila da, zbog negativnih kretanja na svjetskom tržištu, ne možemo očekivati daljnja poboljšanja zbog čega je izrazila uvjerenje da bi 'HNB trebala nastaviti s podizanjem stope obvezne pričuve u svrhu očuvanja visokog stupnja stabilnosti bankovnog sustava', kazala je zastupnica HSU.
Na kraju govora Ljiljana Cvjetović apelirala je da HNB uloži značajniji napor u razvijanje zaštite potrošača financijskih usluga, pozivajući se na naputke Svjetske banke o financijskoj pismenosti građana.
Klub zastupnika Hrvatske stranke umirovljenika podržao je izvješće o radu Hrvatske narodne banke za 2012. godinu.

 

Na vrh članka

Facebook