fbpx
Main menu
Hrelja: 'U Vukovaru su ponižene žrtve'

Hrelja: 'U Vukovaru su ponižene žrtve'

'Onemogućiti bilo kome odavanje počasti vukovarskim žrtvama čin je obesmišljavanja Dana sjećanja i grubo narušavanje vrijednosti slobode i jednakosti u pravima, za što su se borili brojni hrvatski branitelji', kazao je Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika za saborskom govornicom komentirajući događanja u Vukovaru 18. studenoga.

Dodao je da 'ekskluzivno pravo na tumačenje vukovarske, ali i hrvatske kolektivne ratne prošlosti ne smije imati niti jedna skupina građana, bez obzira na njenu brojnost i dosadašnje zasluge u stvaranju samostalne i neovisne Republike Hrvatske' navodeći da je žrtva Vukovara 'svevremenska', te da  antagoniziranje i podijele na «vukovarsku i nevukovarsku» Hrvatsku ne pridonose promicanju istine o Vukovaru i predstavljaju poniženje žrtava kojima se državni vrh došao pokloniti. Rekao je da su životi tih žrtava 'utkani u temelje hrvatske državnosti' zbog čega zaslužuju počast svih ljudi koji su zbog toga bili u Vukovaru.

Poteze Stožera za obranu hrvatskog Vukovara nazvao je pokušajem dijeljenja građana na podobne i nepodobne, a za Vukovar je ustvrdio da je 'bio i ostat će hrvatski grad' ustvrdivši da ga ne treba braniti od legalno i legitimno izabranih najviših državnih dužnosnika koji su došli pokloniti se mučki ubijenim braniteljima. Također, Hrelja je istaknuo da se u Vukovaru dogodila 'politizacija žrtava' te je naveo da je riječ o 'tužnom obliku iskazivanja nezadovoljstva prema situaciji u zemlji'. Zaključio je da društvo troši energiju na antagonizme na temama 'koje bi trebale biti svetinja svima kojima je Hrvatska u srcu, dok se sve manje govori o krizi koja i dalje trese gospodarstvo'.
Na kraju govora izrazio je zadovoljstvo postupcima državnog vrha koji je pokazao 'zajedništvo i mudrost' i iznio svoju viziju Hrvatske kritizirajući one koji žele zatvorenu i podijeljenu Hrvatsku.

Na vrh članka

Facebook