fbpx
Main menu

Prijavite nasilje nad starijim osobama Klubu umirovljenika Zagreb

Na broj 091 33 55 791 možete prijaviti zlostavljanje osoba treće dobi. Telefonsku liniju pokrenuo je Klub umirovljenika Zagreb, a dodatne informacije možete dobiti i na službenoj Facebook stranici Kluba.

Osobe starije dobi predstavljaju specifičnu, osjetljivu i ranjivu skupinu, a njihov se udio progresivno povećava. Vijeće Europe je 1991. godine pokrenulo sustavno istraživanje nasilja nad građanima treće životne dobi u 21 zemlji Europe. Pokazalo se da je nasilje nad starijima u obitelji prisutno, te da je mnogo raširenije nego što se pretpostavljalo. Zlostavljanje starijih osoba često je skriven fenomen s mnogim preprekama u njegovom otkrivanju.

Ono se odnosi na nasilje, maltretiranje i/ili zanemarivanje koje stariji mogu doživjeti od supružnika, djece, rodbine, skrbnika, djelatnika stručnih službi ili osoba u situacijama moći i povjerenja.

Uključuje i razlikuje fizičko, psihičko, seksualno, financijsko ili materijalno zlostavljanje i zanemarivanje. U literaturi se spominje i duhovno zlostavljanje koje uključuje korištenje vjere i duhovnosti starije osobe u smislu iskorištavanja, manipuliranja i kontroliranja starije osobe, ismijavanja njihovih vjerovanja, nepoštivanje njihove duhovnosti u smislu ponašanja i uopće tradicije.

Posljedice nasilja nad starijim osobama mogu za njih biti dalekosežne, od oštećenja već ionako narušenog zdravlja, fizičkog i mentalnog, do gubitka i ono malo materijalne sigurnosti koju im omogućuje mirovina, ako ih se materijalno iskorištava, pa sve do smrti.

Postoje brojni razlozi zašto je zlostavljanje starijih tek nedavno priznato kao postojeća činjenica. Starije osobe-žrtve zanemarivanja i/ili zlostavljanja mogu osjećati sramotu i strah i ne priznavati da njihovi bližnji s njima loše postupaju, neki mogu sebe kriviti za to što im se događa, mogu biti izolirani, starija osoba može misliti da se to isto drugima ne dešava, neki se boje posljedica ako otkriju svoju situaciju, te negativan odnos društva prema starijima.

Svaki oblik nasilnog ponašanja uključuje različite načine postupanja prema žrtvi.

Psihičko (i emocionalno) zlostavljanje uključuje pokušaje dehumanizacije i podcjenjivanje starijih osoba. Bilo koje verbalno ili neverbalno postupanje koje smanjuje njihovo samopoštovanje ili dignitet i tretiranje njihovog psihološkog i emocionalnog integriteta je zlostavljanje.
Može uključivati:
- prijetnje o korištenju nasilja
- prijetnje da će ih napustiti i ostaviti same
- namjerno zastrašivanje kao npr. da neće dobiti hranu ili skrb za njihove potrebe
- laganje, ruganje, nazivanje pogrdnim imenima
- nedopuštanje provjeravanja tvrdnji o njihovom zlostavljanju
- socijalno izoliranje i zabranjivanje posjeta
- tajenje informacija na koje imaju pravo
- ponižavanje starijih osoba zbog načina njihova govora
- namjerno i pogrešno interpretiranje njihovih tradicija, nepoštivanje
- ignoriranje i pretjerano kritiziranje, naređivanje
- konstantno nametanje pitanje smrti i namjerni razgovor o istom
- postupanje sa starijim osobama kao da su djeca ili sluge.
Financijsko zlostavljanje obuhvaća novčane manipulacije ili iskorištavanje, a uključuje prijevare, krivotvorenje, ucjene, zlouporabu. Odnosi se na korištenje novca ili vlasništva starije osobe na nepošten način ili korištenje imovine starije osobe za vlastitu dobrobit. Svako postupanje bez dopuštenja na način da se neprikladno ili protuzakonito koristi nečija imovina ili novac je novčano izrabljivanje odnosno financijsko zlostavljanje.
Može uključivati:
- krađu novca starije osobe, mirovine ili druge imovine
- prodaju njihovih kuća ili vlasništva bez njihovog pristanka
- zlouporabu punomoći
- naplaćivanje većih cijena za stvari koje se kupe starijoj osobi
- ne dopuštanje starijoj osobi da iseli npr. u dom kako bi mogli i dalje imati uvida u mirovine i sl.
- ne vraćanje novaca nakon što su ga posudili od starije osobe
- otvaranje njihove pošte
- mijenjanje oporuke
- potpisivanje dokumenata umjesto njih
- dijeljenje njihove kuće bez da im se plate troškovi
- odbijanje mogućnosti da se isele iz kuće.

Tjelesno zlostavljanje uključuje bilo koji čin nasilja neovisno o tome rezultira li fizičkom ozljedom ili ne. Namjerno izazivanje boli ili ozljede, a koje rezultira fizičkom ozljedom ili duševnom boli smatra se zlostavljanjem.
Može uključivati:
- udaranje
- spaljivanje
- guranje i naguravanje
- šamaranje
- podmetanje noge
- pljuvanje
- prisiljavanje starije osobe da ostane u krevetu ili stolici
- prisiljavanje da ostane u sobi i zaključavanje
- uskraćivanje lijekova ili pretjerano davanje lijekova
- ograničavanje slobode.
Starije osobe koje postanu krhke, slabe i zahtijevaju medicinske ili druge usluge, mogu postati potencijalne žrtve zlostavljanja te relativno često podlegnu posljedicama tjelesnog zlostavljanja.

Seksualno zlostavljanje uključuje različite oblike seksualnog ponašanja, iskorištavanja i uznemiravanja (seksualno maltretiranje, napadanje i sramoćenje) bez njihove volje i pristanka. Uključuje neželjeno doticanje (stariji često nisu sposobni izraziti svoje negodovanje), sve vrste seksualnog napada poput silovanja, sodomije, razgolićavanja i fotografiranja.

Zanemarivanje (nebriga) se odnosi na namjerno ili nenamjerno nepružanje osnovnih uvjeta za život i potrebne njege.


Na vrh članka

Facebook