fbpx
Main menu
Makedonska stranka umirovljenika u posjeti HSU

Makedonska stranka umirovljenika u posjeti HSU

Lidija Karanfilska, dužnosnica novoosnovane Partije ujedinjenih građana i umirovljenika Makedonije (POPGM) sastala se s predsjednikom Hrvatske stranke umirovljenika Silvanom Hreljom i glavnom tajnicom Vesnom Mandarić te ih upoznala s programom rada ove stranke, ali i sa situacijom u kojoj se nalaze umirovljenici u Makedoniji.

Naglasila je važnost razmjene iskustava jer su problemi umirovljenika u svim zemljama ovog dijela Europe slični te je pohvalila rad HSU-a na borbi za veća prava umirovljenika u Hrvatskoj. Karanfilska je rekla da u Makedoniji ima 290 tisuća umirovljenika, a taj broj se stalno povećava. Prosječna mirovina iznosi svega 120 eura, što je oko 50 posto prosječne plaće. Iako je u posljednje dvije godine, kako je rekla Karanfilska, prosječna mirovina u Makedoniji porasla 30 posto, ona ni izbliza nije dovoljna da pokrije sve veće životne troškove.

POPGM u svom programu stavlja naglasak na poboljšanje materijalnog položaja umirovljenika u Makedoniji, djelovanjem putem institucija vlasti za što, smatraju, imaju kapaciteta s obzirom na iskustvo i znanje koje su njihovi članovi stjecali tijekom svog životnog vijeka.

Karanfilska je predsjednika Hrelju upoznala s aktualnim problemima umirovljenika u Makedoniji, a osim male mirovine, posebno je istaknula činjenicu da više od 60 posto tamošnjih umirovljenika prima mirovinu manju od državnog prosjeka te da se one neredovito usklađuju s rastom plaća i troškovima života. Također, istaknula je da će se POPGM usredotočiti na izmjenu zakona koji bi omogućio djelomičan povratak umirovljenika na tržište rada, ali i na pravo na korištenje mirovine preminulog bračnog druga.

Predsjednik Hrelja zahvalio je Karanfilskoj na posjeti te naglasio važnost međunarodne suradnje umirovljeničkih stranaka. Najavio je da će s partnerima iz slovenske Demokratske stranke umirovljenika (DeSUS) i srbijanske Partije ujedinjenih penzionera (PUPS) razgovarati o proširenju nedavno potpisanog Sporazuma o suradnji kako bi se u njemu našlo mjesta i za kolege iz Makedonije.

Na vrh članka

Facebook