fbpx
Main menu

Cvjetović u Saboru: "Zakon o gradnji mogao bi biti završni udarac tržištu nekretnina"

«Želimo li time zatvoriti još agencija i povećati nezaposlenost i smanjiti ukupne prihode?», upitala je zastupnica HSU Ljiljana Cvjetović komentirajući u Saboru prijedlog Zakona o gradnji koji propisuje kaznene odredbe za posrednike u prodaji i vlasnike koji ne istaknu energetski certifikat zgrade pri oglašavanju nekretnine koju žele prodati.

Ne dovodeći u pitanje opravdanost energetskog certificiranja zgrada, Cvjetović je upozorila na 'krutost' ovog Zakona koji bi mogao biti 'završni udarac' tržištu nekretnina u Hrvatskoj. 'Ako se provedu predložene mjere vlasnici nekretnina neće moći prodavati nekretnine putem oglasa zbog prijetnji kaznom, a posrednici ih neće moći prodavati', upozorila je Cvjetović, pozvavši nadležne na 'fleksibilnost' pri donošenju tako važnih odredbi zakona.


'Zar je kažnjavanje u Hrvatskoj jedini mogući način, zar ovlaštene agencije ne mogu biti partner državi u provođenju certificiranja? Cilj svega je ušteda energije, a ne kažnjavanje', kazala je Cvjetović te je podsjetila na 50 postotni pad tržišta nekretninama u posljednjih pet godina.
Također, Cvjetović je predložila da vlasnici plate energetsko certificiranje kada se pronađe kupac nekretnine kako bi se omogućilo lakše poslovanje na ovom tržištu.

Na vrh članka

Facebook