fbpx
Main menu

Šemper: Mirovine nisu socijalna pomoć

Ekspert Hrvatske stranke umirovljenika za mirovinski sustav i predsjednik Kluba zastupnika HSU Željko Šemper komentirao je u Saboru Izvješće o radu i poslovanju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za 2012. godinu.

Šemper je upozorio da je u 2012. godini nastavljen trend smanjenja omjera osiguranika i umirovljenika podsjetivši da je početkom devedesetih godina omjer bio tri radnika na jednog umirovljenika, a 2012. godine smo imali 1,18 radnika na jednog umirovljenika.

"Nepovoljan omjer osiguranika i umirovljenika, starenje stanovništva, postojeće nepravde i restrikcije u Zakonu o mirovinskom osiguranju i višegodišnja kriza najveći su problemi hrvatskog mirovinskog sustava", kazao je Šemper te podsjetio na stare boljke hrvatskog gospodarstva, previše izgubljenih radnih mjesta zbog privatizacijske pljačke i korupcije što je dovelo do smanjene uplate doprinosa u mirovinski sustav.

Ustvrdio je da se stalno provlači tvrdnja kako u Hrvatskoj ima previše umirovljenika te da se mnogo novca troši na mirovine koje se često svrstavaju i u socijalna davanja zaboravljajući pri tome da su one zarađene uplatom doprinosa.

"Dok je u prosincu 2011. prosječna mirovina iznosila 2151 kunu što je bio udjel u prosječnoj plaći 39,17 posto, u prosincu 2012. je došlo do blagog povećanja na 2184 kune, što je rezultat odmrznutog usklađivanja", rekao je Šemper te iznio zanimljiv podatak po kojemu Slovenija izdvaja veći postotak BDP-a za mirovine od Hrvatske ali je tamo plaća 26 posto veća od prosječne hrvatske, dok je prosječna mirovina veća 91 posto od mirovina u Hrvatskoj!

Šemper je kazao da ukupni rashodi za mirovine u Hrvatskoj iznose između 35 i 36 milijardi kuna što iznosi 10,5 posto BDP-a što je niže od prosjeka Europske unije.

Govoreći o problematici "starih" i "novih" umirovljenika, upozorio je da smo krajem 2012. godine imali 487 tisuća "starih" i 641 tisuću "novih" umirovljenika. "Udjel prosječne mirovine "starih" umirovljenika u prosjeku plaće iznosio je 44 posto, dok je kod "novih" 36 posto", zaključio je Šemper.

Na vrh članka

Facebook