Novosti

Obilazak potresom pogođene Banije

Predsjednik HSU-a Veselko Gabričević i saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja posjetili su jučer, 13.1.2021. g., potresom pogođenu Baniju. Dočekali su ih predsjednik

Društvene mreže

Glasanje u doba korone

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Hrvatska stranka umirovljenika bira novog predsjednika u pandemijskim uvjetima ograničenog kretanja i povećanog rizika za zdravlje, posebno starijih osoba. U suradnji s predstavnicima Javnobilježničke komore osmišljen je način glasanja koji će osigurati da biranje bude tajno, a delegati sigurni. U nastavku dopis uskoro bivšeg predsjednika u kojem se detaljno opisuje proces.

Poštovane kolegice i kolege,

Središnji odbor je s 24 glasa za i 5 glasa protiv donio odluku o načinu održavanja i glasanja na 14. redovnoj i izbornoj skupštini HSU-a kako je predloženo na 31. elektroničkoj sjednici Središnjeg odbora HSU-a 11. studenog 2020.

Prihvaćeni prijedlog:

U suradnji s predstavnicima Javnobilježničke komore osmislili smo način biranja dužnosnika i članova tijela HSU-a s minimalnim rizicima po zdravlje i život delegata, a s najvišim stupnjem tajnosti glasanja i nepovredivosti izbornog postupka.

U uvjetima u kojima živimo, pandemiji Covida-19, sa sigurnošću mogu reći da od Nacionalnog stožera ne bismo dobili dozvolu za okupljanje 370 delegata na jednom mjestu, a rizičan bi bio i prijevoz do mjesta održavanja Skupštine.

Stoga predlažem da se 14. redovna i izborna skupština HSU-a održi bez okupljanja i rasprava i da to bude skupština glasanja o izvješćima i skupština biranja tijela Stranke i članova tijela Stranke i to u središtima ili gradovima pojedinih županija (jedno biračko mjesto po županiji) u uredima javnih bilježnika, od kojih ću u ime i za račun HSU-a zatražiti ovu uslugu za koju su oni temeljem čl. 90. Zakona o javnom bilježništvu ovlašteni i o događaju koji se zbio pred njima mogu dati javnu ispravu.

Time osiguravamo potpunu tajnost glasanja delegata što smatram važnim za izbjegavanje bilo kakvih prigovora jer će delegat biti sam s glasačkim listićima i potpuno slobodan od bilo kojeg utjecaja.

Proces glasanja bi se odvijao 1. 12. 2020. g. u periodu od 10.00 do 13.00 sati, dakle istovremeno na cijelom teritoriju RH dok bi rad Centralne izborne komisije bio 2. 12. 2020. od 9.00 sati pa do završetka, do ustanovljavanja rezultata izbora od strane Radnog predsjedništva.
Glasanje u prvom krugu se provodi tako da svaki delegat, koji se odazove glasanju za područje njegove Županijske organizacije na dan 1. 12. 2020. isključivo u vremenskom razdoblju od 10,00 do 13,00 h toga dana, u prostoru navedenog javnobilježničkog ureda zaokružuje kandidate na glasačkim listićima za svako od Tijela koje se izabire, na kojima se nalazi otisak pečata Stranke, nakon čega svaki od glasačkih listića umeće u za to predviđenu bijelu kuvertu, na kojoj je otisnut pečat Stranke te istu kuvertu zatvara pred javnim bilježnikom.

Pojedinačne, zatvorene kuverte će se umetnuti u jednu odgovarajuću kuvertu/kutiju, koju će se u prisutnosti javnog bilježnika ili po njemu ovlaštene službene osobe zatvoriti i zapečatiti pečatom javnog bilježnika u čijem Uredu se obavila procedura glasanja u nazočnosti ovlaštenog delegata.

Tako zatvorene i pečatom javnog bilježnika obilježene kuverte/kutije, ovlašteni delegat preuzima od javnoga bilježnika na dan kada je glasanje obavljeno i na za to predviđeni način dostavlja Izbornoj komisiji u sjedištu Stranke, radi utvrđivanja rezultata glasanja. Taj delegat, svojim potpisom na Zapisniku o posvjedočenju, potvrđuje da je preuzeo tako zatvorenu kuvertu s glasačkim listićima i jedan primjerak Zapisnika.

Ukoliko u prvom krugu glasanja kandidati za Tijela Stranke ne dobiju potrebnu većinu, za te se kandidate obavlja glasanje u drugom krugu i to dana 10.12.2020., na način i u proceduri koja je opisana u prethodnim stavcima.

Sve kuverte zapečaćene državnim pečatom  stići će u stranku 1. 12. 2020. do 24 sata. Delegati koji će preuzeti zapečaćene kuverte i dostaviti (predati ih drugoj ovlaštenoj osobi prema utvrđenom planu) u Središnjicu ne smiju biti kandidati za tijela Stranke niti članove tijela Stranke kao ni članovi Izborne komisije.

Drugi dan (2. 12. 2020.) se pred Centralnom izbornom komisijom i verifikacijskom komisijom uz nazočnost javnog bilježnika otvaraju sve zapečaćene kuverte i najprije verifikacijska komisija utvrđuje ukupan broj delegata koji su pristupili glasanju, odnosno nisu pristupili glasanju da bi utvrdila kvorum u skladu s javnim ispravama. Zatvorene, bijele kuverte s pečatom nakon nalaza verifikacijske komisije ubacuju se u jednu kutiju. Nakon toga počinje rad Izborne komisije (otvaranje kuverti, razvrstavanje glasačkih listića, brojanje glasova).

Također vas obavještavam da se predizborna kampanja nastavlja do 29.11.2020. godine.

Silvano Hrelja