Novosti

Obilazak potresom pogođene Banije

Predsjednik HSU-a Veselko Gabričević i saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja posjetili su jučer, 13.1.2021. g., potresom pogođenu Baniju. Dočekali su ih predsjednik

Društvene mreže

PISMO UMIROVLJENICIMA

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Umirovljenici i starije osobe često će se požaliti kako znaju puno, ali ih nitko ne sluša i da se često osjećaju isključenima iz društva kojem itekako mogu doprinijeti. Problem umirovljenika problem je i njihove stranke – Hrvatske stranke umirovljenika.

Tu smo, dokazali smo se, znamo, možemo, ali nas pokušavaju ignorirati jer su im naše teme nevažne, a rješenja skupa. Naše teme su vaše teme: visina i kupovna moć mirovine, cenzusi, sigurnost i mjesta u domovima, obiteljske mirovine, kvaliteta života i zdravstvena zaštita.

Rješenja za umirovljenike nisu skupa već zarađena i zaslužena.

Imate već dovoljno godina i sigurno znate da ne valja previše računati na to da će netko činiti nešto jer je pošteno i dobro. Predugo čekate da se neke nepravde isprave i stvari poslože

jer vas je puno

jer ste zaslužili

jer ste zaradili.

To se jednostavno ne događa ili se događa sporo i rijetko.

U Hrvatskoj je trenutno više od milijun i 200 000 umirovljenika. Taj broj mora se napokon vidjeti i u sabornici.

Veliku skupinu umirovljenika čine muškarci i žene različitih godina, iskustava, zdravstvenog stanja, potreba i želja, ali ih veže jedna činjenica – svi primaju mirovinu. Hrvatska stranka umirovljenika nastala je iz potrebe da se mirovine povećaju, da se prava umirovljenika zaštite i to činimo već više od 20 godina, od toga 17 u Saboru. Umirovljenici nisu u potpunosti iskoristili svoju stranku pa većinu saborskih godina imaju po jednoga zastupnika, tako da su glas uvijek imali, ali ne i utjecaj.

Kad god se pružila prilika da se izvrši politički pritisak i ispregovara potez za dobrobit umirovljenika, Hrvatska stranka umirovljenika to je iskoristila. Ponosni smo na povrat duga umirovljenicima, dodatak od 27% koji primaju svi umirovljeni od 2009., smanjenje penalizacije, na obranu niske jedinstvene cijene police dopunskoga osiguranja i što smo uspjeli pokazati da je moguće isplatiti božićnicu svim umirovljenicima u Hrvatskoj.

Želimo i možemo više, ali trebamo vašu podršku. Parlamentarna demokracija kakvu imamo najpravedniji je oblik političkoga uređenja, ali nije idealan. Ako niste na poziciji vlasti ili dovoljno brojni da u određenom trenutku odlučujete, gotovo ste nevidljivi.

Ignoriranje vladajućih nas ne obeshrabruje, naprotiv, motivira nas da budemo još glasniji i uporniji. Puno je posla pred nama.

Želimo urediti obiteljske mirovine na način da preživjeli može uz svoju mirovinu koristiti i dodatak u visini 50% mirovine preminuloga. Takvo se rješenje u Europi podrazumijeva. Krajnji je čas da uvažimo zajedničku uplatu doprinosa bračnih partnera. Sada se preživjeli može odreći svoje mirovine i koristiti 70% mirovine preminuloga. Želimo da se taj postotak poveća na 80%. Prijedlozi zakona su u proceduri.

Želimo da se cenzusi prilagođavaju promjenama u cijenama i troškovima i da se usklađuju. Tražimo da se isti cenzusi koje smo postavili za besplatno dopunsko iskoriste i za smanjenje ili ukidanje HRT pristojbe.

Želimo da svi umirovljenici koji se odluče za život u domu, tamo budu zaštićeni i i sigurni. Oni koji ostaju u svojim domovima moraju dobiti svu potrebnu pomoć.

Želimo da se majčinski dodatak kojim se za svako rođeno dijete dodaje 6 mjeseci staža odnosi na sve umirovljene majke. Previše je podjela i kategorija u mirovinskom osiguranju.

Želimo depenalizaciju svih mirovina manjih od 2500 kuna u trenutku kada umirovljenik navrši 70 godina. To je samo jedan od poteza u borbi protiv siromaštva naših starijih.

Želimo božićnice i uskrsnice za sve umirovljenike u Republici Hrvatskoj. Model postoji, uspjeli smo triput, uspjet ćemo opet.

Sve će to ostati samo želje bez podrške i glasova umirovljenika.

Dragi umirovljenici,

Hrvatska stranka umirovljenika nosi vas u nazivu, mislima i djelima. Koliko nam povjerenja date, toliko ćemo uspjeha imati.

Pozivamo Vas da se zauzmete za sebe i pokažete snagu zajedništva.

Pomozite da vam pomognemo!