Novosti

Uoči otvaranja Pelješkog mosta!

Hrvatska je od svoje samostalnosti izgradila vrlo malo kapitalnih infrastrukturnih objekata tako da je sutrašnje otvaranje Pelješkog mosta doista jedan povijesni događaj.

Društvene mreže

Željko Pintar na potpisivanju sporazuma za sufinanciranje programa pomoći u kući i dnevnog boravka za starije osobe

Facebook
Twitter
LinkedIn

Predsjednik ŽO HSU Koprivničko-križevačke županije i predsjednik Županijske skupštine KKŽ Željko Pintar nazočio je u utorak, 16.2.2021. g., potpisivanju sporazuma vezanih uz provođenje programa pomoći u kući starijim osobama u 2021. godini i dnevnog boravka za starije osobe u Križevcima.

Ove godine obilježava se 15. godišnjica od početka provedbe ovih projekata. Od 2006. godine KKŽ je za provedbu osigurala 11.5 milijuna kuna izvornih sredstava, a ove godine će sufinancirati programe s 1.2 milijuna kuna. U sklopu programa zaposlene su 24 osobe, a uslugama je obuhvaćeno oko 425 starijih osoba s područja županije.

„Mnogi naši žitelji starije životne dobi vrlo teško proživljavaju ova vremena, osjećaju se nesigurno, ponekad i napušteno i stoga je pomoć kakva se pruža kroz ove programe od neprocjenjive važnosti. Sretan sam što su Savjet i Županija kroz partnerstvo i suradnju uključeni u sve projekte kojima se pomaže našim najstarijim stanovnicima i na taj način im se poručuje da nisu ostali sami.

Posebno treba istaknuti da je u županijskom proračunu osigurano milijun kuna za sufinanciranje smještaja u domovima što je značajan novac koji će omogućiti lakše plaćanje smještaja. Hvala županu i Županijskoj upravi što su unatoč nacionalnim projektima sličnog karaktera, podržali projekte lokalne razine koji se već dugi niz godina provode na našem području i koji su uvelike pridonijeli kvaliteti života naših najstarijih sugrađana“, izjavio je Pintar.

Bilo je govora i o važnosti institucionalne skrbi. „Županija kao osnivač s 6.3 milijuna kuna financira Dom za starije i nemoćne osobe u Koprivnici, a važno je spomenuti kako smo prošle godine u suradnji sa županijskim Savjetom za starije prvi u Hrvatskoj krenuli sa sufinanciranjem smještaja u privatnim domovima za što smo osigurali milijun kuna izvornih sredstava. Sufinanciramo smještaj za oko 350 korisnika što je malo više od trećine ukupnih smještajnih kapaciteta. Uz to s 1.8 milijuna kuna pratimo materijalne i financijske rashode centara za socijalnu skrb, pokrivamo troškove nabave ogrjeva za socijalno ugrožene osobe s gotovo milijun kuna, a s 370 tisuća kuna financiramo udruge koje pružaju socijalne usluge“, istaknuo je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, koji je potpisao sporazume.