Novosti

Društvene mreže

Željko Pintar na potpisivanju sporazuma za sufinanciranje programa pomoći u kući i dnevnog boravka za starije osobe

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Predsjednik ŽO HSU Koprivničko-križevačke županije i predsjednik Županijske skupštine KKŽ Željko Pintar nazočio je u utorak, 16.2.2021. g., potpisivanju sporazuma vezanih uz provođenje programa pomoći u kući starijim osobama u 2021. godini i dnevnog boravka za starije osobe u Križevcima.

Ove godine obilježava se 15. godišnjica od početka provedbe ovih projekata. Od 2006. godine KKŽ je za provedbu osigurala 11.5 milijuna kuna izvornih sredstava, a ove godine će sufinancirati programe s 1.2 milijuna kuna. U sklopu programa zaposlene su 24 osobe, a uslugama je obuhvaćeno oko 425 starijih osoba s područja županije.

„Mnogi naši žitelji starije životne dobi vrlo teško proživljavaju ova vremena, osjećaju se nesigurno, ponekad i napušteno i stoga je pomoć kakva se pruža kroz ove programe od neprocjenjive važnosti. Sretan sam što su Savjet i Županija kroz partnerstvo i suradnju uključeni u sve projekte kojima se pomaže našim najstarijim stanovnicima i na taj način im se poručuje da nisu ostali sami.

Posebno treba istaknuti da je u županijskom proračunu osigurano milijun kuna za sufinanciranje smještaja u domovima što je značajan novac koji će omogućiti lakše plaćanje smještaja. Hvala županu i Županijskoj upravi što su unatoč nacionalnim projektima sličnog karaktera, podržali projekte lokalne razine koji se već dugi niz godina provode na našem području i koji su uvelike pridonijeli kvaliteti života naših najstarijih sugrađana“, izjavio je Pintar.

Bilo je govora i o važnosti institucionalne skrbi. „Županija kao osnivač s 6.3 milijuna kuna financira Dom za starije i nemoćne osobe u Koprivnici, a važno je spomenuti kako smo prošle godine u suradnji sa županijskim Savjetom za starije prvi u Hrvatskoj krenuli sa sufinanciranjem smještaja u privatnim domovima za što smo osigurali milijun kuna izvornih sredstava. Sufinanciramo smještaj za oko 350 korisnika što je malo više od trećine ukupnih smještajnih kapaciteta. Uz to s 1.8 milijuna kuna pratimo materijalne i financijske rashode centara za socijalnu skrb, pokrivamo troškove nabave ogrjeva za socijalno ugrožene osobe s gotovo milijun kuna, a s 370 tisuća kuna financiramo udruge koje pružaju socijalne usluge“, istaknuo je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, koji je potpisao sporazume.