Društvene mreže

Priopćenje za javnost GO HSU Vrbovec : “Tražimo promjenu socijalne politike”

Gradska organizacija HSU-a Vrbovec održala je koordinaciju s umirovljeničkim udrugama, koje djeluju u Vrbovcu, o aktualnim problemima građana treće životne dobi te o skorom donošenju Proračuna Grada Vrbovca za iduću godinu. Donosimo priopćenje sa zaključcima tog sastanka:

„Koordinacija umirovljenika upozorava na sve veći pad standarda umirovljenika i sve veći broj umirovljenika koji ne mogu pokriti troškove osnovnih životnih potreba. Tražimo promjenu socijalne politike obzirom na veliki broj umirovljenika s niskim mirovinama. Smatramo da je broj osoba kojima se dostavlja hrana puno veći od postojećeg utvrđenog broja. Stanje je zabrinjavajuće. Umirovljenici smatraju da darovnica za najveći blagdan – Božić, treba biti jednako vrijedan dar za sve umirovljenike, sve kojima se dijeli iz zajedničkih prihoda. Držimo posve neprikladnim zavirivati u tuđe novčanike i tražiti dokaze o visini mirovine jer se radi o jednokratnom prigodnom daru. Radost Božića, radost je svih koji vjeruju.

Umirovljenici smatraju potrebnim povećati sredstva za rad i snaženje civilnog društva, osobito onih dijelova civilnog društva koje su iznimno aktivni i u stvarnosti nose aktivnosti kojima se grad ponosi. Nažalost, kod raspodjele novca u obzir se uzimaju posve druga obilježja – dok jedni rade i društveno su korisni, drugi ubiru plodove naklonosti.

Vrbovec je i dalje „grad“ u kojem u nedjelju i za praznike ni jedna ljekarna nije dežurna. U te dane po lijekove se mora ići u Križevce ili u Zagreb. Ne postoji ni jedan razlog, osobito ne financijski jer novaca ima, da se s ljekarnicima ne ugovori model dežurstva, i olakša usluga koja ponekad možda život znači.

Pozivamo Gradsko vijeće da razmotri i prihvati iznesene prijedloge kod donošenja proračuna za 2023.godinu”.

Priopćenje potpisuje predsjednik GO HSU Vrbovec Josip Jambrač.