GODINA 2020. – GODINA LEKCIJA

U nastavku vrlo kratka inventura 2020. godine koju je u Saboru u slobodnom govoru iznio zastupnik Silvano Hrelja.

NACIONALNA NAKNADA

Ovaj mjesec kreće podnošenje zahtjeva za nacionalnu naknadu za starije osobe. Prije nazivana i najavljivana kao nacionalna mirovina, pod pritiskom umirovljenika ispravljena u naknadu, zapravo je socijalna pomoć za sve starije osobe koje nisu ostvarile pravo na mirovinu u RH. Umirovljenici iz rada, nemojte se svađati i srditi na te ljude. Neki stvarno nisu imali sreće odraditi 15 godina. Koliko ih ukupno ima, vidjet ćemo uskoro. Mala dobra vijest za kraj godine za one koji nisu imali sreće u svijetu rada.

Idemo vidjeti kako je ova godina izgledala za ostale, one koji su odradili 15, 20 ili 40 godina.

NEZAŠTIĆENI ŠTIĆENICI

Kako se po jutru dan poznaje, tako se i ova godina po siječnju poznaje. Ljudska lomača u domu za starije u Andraševcu bila je najava jedne teške godine u kojoj će doći do izražaja nebriga za starije. Daleko od očiju, daleko od srca. Hoće li ta tragedija, otkriveni ilegalni domovi, ali i apeli onih koji posao skrbi rade profesionalno i brižno dovesti do silno potrebnih promjena u sustavu skrbi – ostaje za vidjeti. Zasad imamo samo najave kojima nisu zadovoljni ni sadašnji ni budući štićenici ni vlasnici domova.

GODINA LEKCIJA

Godine Gospodnje 2020. starije osobe u RH napali su i priroda i društvo.

Novi virus čini ih fizički najugroženijom skupinom, što posebno teško pada u društvu u kojem su već socijalno i ekonomski ugroženi.

Što smo još naučili u ovoj godini lekcija?

Usklađivanje mirovina nije povećanje. Lekcija poznata otprije, ove godine utvrđena i potvrđena jer se usklađivanje koje je i inače minimalno, dodatno smanjilo promjenom izračuna. Lekcija prva: tko vlada, računa (i daje najmanje moguće).

Lekcija druga: Vlada nas je uvjerila da je 47 kn više od 350, i da je 61 kn više od 400 kn u pogledu cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje. U tome su im pomogle umirovljeničke udruge.

Lekcija treća: parlamentarni izbori. Od 135 izvornih umirovljeničkih kandidata na dvije liste, milijun i 250 tisuća umirovljenika izabralo je jednoga zastupnika.  Iščuđuju se umirovljenici nakon izbora, a glasali su za svoje načelnike, gradonačelnike, župane i ideološka uvjerenja umjesto za sebe i svoje interese. Jer…nitko od 135 kandidata im očito nije bio po volji.

Pitam vas – tko je taj čudotvorac koji može naći zajednički nazivnik od 50 do 100 godina? Radi se o individualnim, pojedinačnim  pravima. Tko to može složiti?

Lekcija četvrta: Zbog toga što nismo složni u artikuliranju interesa ostaje neriješen ključan problem mirovinskoga sustava – obiteljske mirovine. Najobezvređenije mirovine u kojoj su bračni partneri, u obitelji, izdvajali desetljećima, a kad jedan umre, drugi ima pravo samo na svoju ili 70% mirovine preminuloga.

S razlogom govorimo stari i nemoćni. To su dvije skupine.

Ako ste stari, imate izbora. Možete biti mudri, solidarni, korisni, odgovorni prema sebi i drugima. Kad starost donese nemoć, tada trebamo svu podršku društva, obitelji, sustava.

Za njih, nemoćne, moraju se boriti i stari i mladi.

https://www.facebook.com/silvano.hrelja.7/videos/202193694955098

Silvano Hrelja

17. 12. 2020.