HSU interesna stranka? Bilo bi mi draže da je interesantna!

PIŠE: SREĆKO VUKOVIĆ

VRIJEDNI CILJEVI I CILJANE VRIJEDNOSTI

U ovo predizborno stranačko vrijeme učestalo se naglašava teza kako je HSU interesna stranka čiji je isključiv interes poboljšanje materijalnog položaja hrvatskih umirovljenika. No, zašto bi HDZ, SDP, Most ili bilo koja druga politička stranka bila manje interesna od Hrvatske stranke umirovljenika?

Postoji li uopće ijedna politička stranka koja nije interesna? Naravno da ne postoji. Političke stranke i nastaju upravo zato da bi se oblikovao, a onda i ostvario nekakav legitiman interes.

Taj interes može biti različit, ideološki, kulturološki, civilizacijski, generacijski, strukovno obojen itd… itd… i naravno i materijalni, ali u svakom slučaju u podlozi, ali i u realizaciji, kakav god taj interes bio, uvijek je u većoj ili manjoj mjeri i materijalni. Politika u demokratskom društvu u neku ruku i jest svojevrsno društveno takmičenje za ovladavanje raspodjelom i kontrolu tijeka novca, na određenom prostoru i  izbornim ciklusima omeđenom vremenu.

Ali, ono što mora biti odlučujuće u razlikovanju karaktera političkih stranaka, jest da „materijalno“ ne može i ne smije biti isključivi cilj političkog djelovanja, nego cilj mora biti uspostavljanje ili očuvanje proklamiranih društvenih i moralnih vrijednosti, a što se onda posljedično projicira u sferi materijalnoga, u nekom novčanom ekvivalentu!

UMIROVLJENICI – zaboravljeni stvaratelji vrijednosti

Loš materijalni položaj umirovljenika i niske mirovine nisu “pale s Marsa”, nego su upravo posljedica društvenih procesa i odnosa u društvu i kreiranih politika koje su realizirane u proteklih tridesetak godina. Nisu umirovljenici ni zapalili ni profućkali ono što su stvarali cijeli radni vijek, nego im je to oduzeto stvaranjem takve klime u društvu u kojoj su ljudi starije dobi tretirani kao nepotreban teret i “društvu nepotreban višak” (oh, kako to zorno možemo vidjeti upravo u ovo korona – doba, kad se, na žalost, život starijih promatra poput planiranog i očekivanog gubitka!).

Upravo zbog toga, mislim da se, ako želimo dobiti širu podršku javnosti, ne smijemo i ne možemo fokusirati isključivo na materijalni interes, jer nas onda i tretiraju kao balast, kao “one koji žicaju” (baš ružno zvuči), koji puno koštaju, a malo daju!

Uzmimo samo kao primjer – obiteljske mirovine koje iznose prosječno tek nešto više od 2.000 kuna mjesečno, dakle, daleko ispod praga siromaštva (2.710 kuna), a koje prima preko 200.000 uglavnom žena – udovica. Pa ne proizlazi naš zahtjev da se uz obiteljsku mirovinu treba koristiti i dio mirovine pokojnog bračnog druga samo iz toga da su te mirovine izrazito niske, nego iz činjenice da su bračni drugovi zajedno uplaćivali po 70, 80 godina doprinosa u mirovinsku blagajnu, a sada imaju od toga mizeriju. Dakle, ne tražimo ni poklon, ni milostinju, tražimo da se adekvatno valoriziraju zajednički obiteljski doprinosi, po načelu uzajamnosti (“imam pravo dobiti razmjerno onom što sam uložio”) koje je jedno od dva temeljna načela mirovinskog osiguranja (uz načelo solidarnosti). Dakle, jednostavno rečeno – materijalno ovdje izvire iz pravednosti kao jedne od najviših moralnih vrednota.

TKO JE NAJSLABIJA KARIKA?

Upravo zbog toga Hrvatska stranka umirovljenika mora imati stav o svakom bitnom životnom pitanju u ovom društvu, bez obzira tiče li se to mladih, radno sposobnih ili starijih građana, jer sve materijalno izvire iz sustava društveno postavljenih vrijednosti i svako društvo je sustav spojenih posuda te samo tako organizirano može opstati i ići naprijed! Ne zaboravimo da koliko god pojedinačne sposobnosti čovjeka bile važne, za razvoj društva kao cjeline uvijek je bilo važnije koliko je slaba ili jaka njegova najslabija karika!

I kao zaključak, HSU jest interesna politička stranka (ali ni manje, ni više nego bilo koja druga politička stranka) fokusirana u najvećoj mjeri na umirovljeničku populaciju i ljude treće dobi, ali nije dobro stalno isticati to u prvi plan, jer nas onda u širem društvenom kontekstu sa zluradim podsmijehom prozivaju u negativnom kontekstu.

Puno bi mi draže bilo da nas umjesto interesnom etiketiraju interesantnom strankom!

I srcem i razumom za HSU!