Uskladivanje umirovljenik snuje, vlast određuje

2 + 2 = koliko gazda kaže

Bivši zastupnik (zanavek član) HSU-a Željko Šemper voli brojeve i tablice. I zato mi volimo njega. Ne znamo što vi činite da se opustite, ali on obično nešto računa. Tako je, znajući da HZMO uskoro objavljuje stopu usklađivanja mirovina za drugo polugodište tekuće 2020. godine, krenuo računati kojem se postotku umirovljenici mogu nadati.

Usklađivanje je zakonski mehanizam kojim se pokušava očuvati vrijednost mirovine i kupovna moć umirovljenika. Stopa usklađivanja određuje se dvaput godišnje tako da se zbroji stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi i stopa promjene prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi. Po formuli izračuna uzima se 70% većeg i 30% manjeg parametra.

Šemper je tako izračunao da bi mirovine u drugom polugodištu prema svim dostupnim i relevantnim podacima trebale rasti između 2,8 i 3%. Rasti da bi koliko-toliko pratile rast plaća, ne rasti jer je netko odlučio počastiti umirovljenike. To je razlika između usklađivanja i povećanja: usklađivanje je zakonska obveza, povećanje je (zasad neispunjeno)obećanje. Neslužbeno se doznalo da je HZMO izračunom došao do postotka usklađivanja od 1,4%. Službena potvrda očekuje se ovih dana.

Državni zavod za statistiku pojasnio je da je do različitih postotaka Šempera i HZMO-a došlo jer nije bio upoznat s činjenicom da su prije pet mjeseci odlučili promijeniti metodološki pristup izračunu prosječne plaće. Ta se promjena dogodila u nezgodno vrijeme za umirovljenike: da su promijenili ranije, prvo ovogodišnje usklađivanje bi bilo veće, da su se sad još malo strpili s promjenom, drugo ovogodišnje bilo bi veće od najavljenih 1,4%. Uglavnom, sva pojašnjenja stoje, samo mirovine nekako slabo.

I što sad?

Umirovljenici će se žaliti jedni drugima u šetnjama i na društvenim mrežama.

Zastupnik HSU-a Silvano Hrelja, usamljeni jahač u Saboru, zatražio je neovisnu analizu ovog novog izračuna.

Jasna Petrović, čelnica Sindikata umirovljenika Hrvatske i članica Upravnog vijeća HZMO-a dala je taj neslužbeni podatak o manjem postotku i još jednom upozorila da umirovljenike čekaju gladne godine.

Uglavnom, puno vike nizašto. Jedan zastupnik umirovljeničke stranke iz opozicije ne može puno, predstavnici umirovljeničkih udruga u Upravnom vijeću mogu samo slušati što je odlučeno, Nacionalno vijeće koje je savjetodavno tijelo Vlade raspravljat će o usklađivanju nakon usklađivanja. Što će mi savjet nakon što se poskliznem? Zamisli: mokar pod, tvoj savjetnik to vidi, padneš i polomiš kosti, savjetnik traži sastanak na kojem ćete raspravljati koliko boli ruka.

Sjednica Upravnoga vijeća

Na kraju ovoga tjedna je sjednica Upravnoga vijeća HZMO-a na kojoj se odlučuje o stopi usklađivanja. Upravno vijeće čine četiri predstavnika Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, dvoje predstavnika umirovljeničkih udruga, predstavnik sindikata, predstavnik poslodavaca i predstavnik djelatnika HZMO-a.

Nadamo se da će HZMO razmotriti odluku. Očekujemo da će u zapisniku pisati da su se na toj sjednici čuli prigovori predstavnika umirovljeničkih udruga.

LEKCIJE

Kažu da je svako zlo za neko dobro, tako iz ovog najnovijeg (mogućeg) razočaranja možemo izvući neke pouke.

IZABRANI PREDSTAVNICI UMIROVLJENIKA moraju moći surađivati. Ako im privatni odnosi to ne dopuštaju, imaju dvije opcije:

srediti privatne nesuglasice

povući se iz uloge predstavnika.

Hrvatska stranka umirovljenika, Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske imaju dugogodišnje iskustvo, pune su aktivista i stručnjaka. Zajedno bi nastupali na vrijeme, sa svrhom, informirano i snažno. Ovako je to jednostavno postalo besmisleno. Otvorena pisma, sjednice nakon donesenih odluka, statusi na facebooku i prijedlozi zakona iz oporbe koji su kvalitetni ali udruge ih neće podržati jer je u potpisu Hrelja…nemaju umirovljenici toliko vremena. Skockajte se ili otkotrljajte dalje.

Svi imamo bivše prijatelje. Ljudski je razumljivo da se ljudi slažu pa prestanu slagati, ali nije politički mudro. Kad preuzmeš odgovornost zastupanja stotina tisuća ljudi, moraš se odreći nekih svojih sloboda. Primjerice, slobode da nekoga ne podnosiš.

Privatne nesuglasice se moraju zaboraviti ako želiš raditi za javni interes.

UMIROVLJENICI, s druge strane, moraju prestati tražiti spasitelje i letjeti za obećanjima.

Tražite da se poštuju zakoni ove države i minuli rad. I to je sve. Tražite poštovanje, ne sažaljenje. Zarađeno, ne mrvice. Prestanite se loviti na one koji od vas rade neku kategoriju koja se ne zna brinuti za sebe, koja ne shvaća procese i svijet oko sebe. Sjetite se što ste bili prije mirovine! Radili ste, učili, gradili, odgajali generacije. Zašto zaboravljate ta desetljeća čim uđete u mirovinu? Vrijedite i možete više!