Novosti

Konstituiran Forum žena HSU-a

Hrvatska stranka umirovljenika konstituirala je Forum žena u srijedu, 3. srpnja 2024.g. Za predsjednicu je izabrana gđa Ema Culi, za zamjenicu Amadea

Završila priča HAESU ZA EU!

Nakon što je u srijedu, 24. travnja predana lista Hrvatske stranke umirovljenika za EU parlament naši su kandidati od početka predizborne kampanje

Društvene mreže

Konferencija za medije: “Što sve treba umirovljenicima u Gradu Zagrebu” – zagrebački HSU predstavio zahtjeve prema gradskoj upravi

Facebook
Twitter
LinkedIn

Predsjednik GO HSU Grada Zagreba Domagoj Sivrić i povjerenik GČ HSU Trnje Zvonimir Lulić, ujedno predsjednik Foruma branitelja HSU-a, održali su danas u prostorijama stranke konferenciju za medije s temama upravljanja Gradom Zagrebom i položajem umirovljenika u Gradu Zagrebu te prijedlozima na koji način Grad Zagreb može pomoći umirovljenicima kako bi im olakšali ionako teške umirovljeničke dane.

Posebno su istaknuli značajan iznos koji umirovljenici uplaćuju u gradski proračun kroz porez na mirovine i gradski prirez. Unatoč tome nije vidljivo da se dio tih sredstava ulaže u dobrobit starijih osoba.

Donosimo 4 zahtjeva HSU-a prema Gradu Zagrebu:

  1. NOVČANA POMOĆ 

  Sukladno Odluci Gradske Skupštine od 08. ožujka 2023. povećan je dohodovni cenzus za stjecanje prava na novčanu naknadu umirovljenicima s 225,63 EUR (1.670 KN) na 238,90 EUR mjesečno (1.780 KN)  što je povećanje za 5,8%. Unutar ove kategorije umirovljenika Odluka raspoznaje četiri potkategorije koje ostvaruju novčanu pomoć u iznosu od 26,54 do 66,36. eura mjesečno u zavisnosti od visine mirovine koju ostvaruju. Mišljenje je HSU da bi se dohodovni cenzus za ostvarivanje ove pomoći trebao podići bar do razine od 424,71 euro koliki je sadašnji cenzus za ostvarivanje prava na besplatnu ZET godišnju karticu, a sukladno tome i povećanje novčane pomoći u već postojećim potkategorijama umirovljenika. Nadalje, citirana Odluka bi se trebala novelirati na način da će gradske službe pratiti inflaciju na kvartalnoj razini i automatizmom usklađivati iznose u skladu sa stopom inflacije.

  1. UMIROVLJENIČKA KARTICA

Hrvatska stranka umirovljenika pokrenut će postupak prema gradonačelniku Grada Zagreba da Grad Zagreb svojim sugrađanima umirovljenicima osigura umirovljeničku karticu kojom će se moći legitimirati u svim službama i trgovačkim društvima u upravljanju i vlasništvu Grada Zagreba, te određenim kategorijama, u zavisnosti od imovinskog statusa omogućiti plaćanje usluga, te određenih roba u trgovačkim društvima s kojima Grad Zagreb zaključi sporazum. Ovo se prije svega odnosi na  korisnike novčane pomoći iz prethodne točke kojima bi Grad Zagreb omogućio plaćanje usluga i određenih roba do visine mjesečne novčane pomoći koju Grad izdvaja u skladu s Odlukom Skupštine grada. Na ovaj način bi grad mogao bolje kontrolirati trošenje novčane pomoći koju daje te bi se smanjio opticaj gotovine.

  1. OTVARANJE DNEVNIH BORAVAKA

Grad Zagreb vlasnik je mnogih nekretnina koje nisu u funkciji, odnosno koje bi se mogle staviti u funkciju, a na korist starijih sugrađana. Poznato je da u Gradu Zagrebu postoji velik broj samačkih i domaćinstava u kojima žive umirovljenici slabijeg imovinskog statusa. Mnogi od njih su na ovaj način i socijalno isključeni iz društva jer si svojim prihodima ne mogu priuštiti odlazak u kafiće ili na druženje sa svojim vršnjacima. Otvaranjem ovih tzv. „dnevnih boravaka“ omogućilo bi se velikom dijelu umirovljeničke populacije mogućnost druženja sa svojom generacijom. Mnogi od njih, a koji si ponekad ne mogu priuštiti niti grijanje u svojim stanovima, na ovim mjestima bi se mogli zimi grijati, a ljeti hladiti, a najvažnije od svega mogli bi se socijalno uklopiti u svoje okruženje. Tu bi mogli dobiti najvažniju stvar za njih, a to je razumijevanje za svoje tegobe i na taj način si olakšavati samotne umirovljeničke dane. Mišljenja smo da bi grad koji, kako smo već naveli, na ime poreza i prireza godišnje od svojih umirovljenika uprihodi 23.760.476 EUR, a to je 37% ukupnog prihoda na razini RH, mogao osigurati svojim umirovljenicima i ovaj dnevni boravak, pa i jedan bar subvencionirani obrok dnevno. Na ovaj način bi grad dio sredstava koje umirovljenici uplaćuju u proračun, vratio nazad, najprije onima najpotrebitijima.

  1. ORGANIZACIJA OBILJEŽAVANJA DANA STARIJIH OSOBA

Dana 01. listopada obilježava se Dan starijih osoba. Hrvatska stranka umirovljenika će pokušati naći načina da se ovaj dan dostojanstveno obilježi, a obilježavanju Dana starijih osoba mogao bi se pridružiti i Grad Zagreb. Stoga će GO HSU Grada Zagreba tražiti od gradonačelnika da se i Grad Zagreb uključi u obilježavanje ovoga dana na sličan ili isti način kako se uključuje u npr. „Norijadu“ na Bundeku. Lokacija postoji, infrastruktura također, organizacija je poznata, a sigurni smo da stariji neće noriti kao što to rade maturanti.

Djela, ne riječi