Novosti

Izađite na izbore!

Poštovani umirovljenici i članovi Hrvatske stranke umirovljenika, pred nama su izbori koji su najvažniji i zato ne smijemo ostati kod kuće i

Društvene mreže

OBITELJSKE MIROVINE – prijedlozi zakona

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Hrvatska je među rijetkim europskim zemljama u kojoj preživjeli ne može naslijediti dio mirovine preminuloga bračnog druga. Može zadržati svoju ili uzeti 70 posto mirovine preminulog supružnika, što nije dovoljno.
Uskraćivanjem mogućnosti nasljeđivanja dijela mirovine obezvređuje se zajednička uplata doprinosa bračnoga para koji može skupiti i 70, 80 godina staža. Udovica se ostavlja u siromaštvu jer troškovi života ostaju isti, a mjesečni se prihodi značajno smanjuju.
Pravedno uređenje instituta obiteljske mirovine po uzoru na europske države na pravi način vrednuje rad, uplatu doprinosa i bračnu zajednicu te je u funkciji borbe protiv siromaštva.

Hrvatska stranka umirovljenika izradila je dva prijedloga zakona koji sadrže potrebne zakonske izmjene za ispravljanje ove dugogodišnje nepravde mirovinskoga sustava. S ponosom ih predstavljamo te tražimo i vaš doprinos u javnoj raspravi.

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju

U tom prijedlogu HSU predlaže i traži da korisnice obiteljske mirovine umjesto dosadašnjih 70% mirovine preminuloga supružnika mogu naslijediti i koristiti 80%.
Iz Prijedloga: Na taj način će se osigurati da ukupno mirovinsko
primanje članova obitelji iza pokojnog osiguranika/korisnika prava, u jednom svom dijelu, u okviru načela uzajamnosti u mirovinskom osiguranju generacijske solidarnosti, bude odraz doprinosa umrlog bračnog /izvanbračnog druga, a s druge strane, u okviru načela solidarnosti dovelo bi do povećanja prosječne obiteljske mirovine, a time i standarda nadživjelog bračnog druga, djece i drugih članova obitelji iza umrlog osiguranika/korisnika prava.

Prijedlog zakona i obrazac za javnu raspravu možete pogledati ovdje.

Prijedlog zakona o obiteljskom dodatku na mirovinu

Ovaj prijedlog nudi opciju više koja nedostaje kod obiteljskih mirovina – nasljeđivanje dijela mirovine preminuloga bračnoga druga. HSU traži da korisnica obiteljske mirovine uz svoju osobnu mirovinu može ostvariti i dodatak u visini 50% od mirovine preminuloga supružnika.
Iz Prijedloga: Predloženim Zakonom ublažit će se pad životnog standarda do kojeg je dolazilo zbog gubitka prihoda od mirovine supružnika nastalog uslijed smrti bračnog/izvanbračnog druga, koji je cijeli svoj radni vijek doprinosio u mirovinski sustav na načelu uzajamnosti iz svojih plaća odnosno osnovica osiguranja. Na taj način će se osigurati da ukupno mirovinsko primanje, u jednom svom dijelu, u okviru sustava generacijske solidarnosti, bude odraz doprinosa umrlog bračnog /izvanbračnog druga, a u okviru načela solidarnosti i ukupnih raspoloživih sredstava u mirovinskom osiguranju generacijske solidarnosti.

Prijedlog zakona i obrazac za javnu raspravu možete pogledati ovdje.

Javna rasprava o prijedlozima trajat će do 8. travnja 2020.
Molimo sve zainteresirane da svoje primjedbe i prijedloge šalju putem obrazaca na e-adresu klubnz@sabor.hr.

Pomozite da vam pomognemo!