Novosti

Društvene mreže

Utisci nakon još jedne tribine o ugradnji dizala pomoću sredstava EU fondova

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja prisustvovao je tribini o ugradnji dizala uz sufinanciranje sredstvima iz EU fondova održanoj u Novinarskom domu u Zagrebu 14. lipnja 2021. godine.

Projekt “Dostupnost do stana” – ugradnja dizala u višestambene zgrade, zajednički su inicirali i pripremili Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska udruga za dizala i Koordinacijski odbor društava i udruga HP i HT umirovljenika Hrvatske. Projekt je pripremljen još tijekom prošlog financijskog razdoblja EU ali zbog samog kraja tog razdoblja tada nije mogao biti procesuiran.

Prema podacima dobivenim anketiranjem 16.000 predstavnika stanara u zgradama sa 4+ kata bez dizala (u suradnji s Hrvatskom poštom), njih 10.500 je iskazalo interes za ugradnju dizala. Takva ugradnja bi dodatno zaposlila kako naša industrijska poduzeća koja se bave proizvodnjom dizala i građevinsku operativu koja bi ih ugrađivala. To znači da projekt uz nesumnjiv društveni značaj i istaknutu socijalnu komponentu ima i veliki gospodarski značaj, a sredstvima EU-a je i u ovom financijskom razdoblju predviđeno bespovratno financiranje 85% troškova ugradnje.

Cilj je da se Projekt ugradnje dizala uvrsti u projekte koji će se iz Kohezijskog fonda financirati tijekom čitavog financijskog razdoblja 2021.-2027.

Nakon tribine zastupnik Hrelja skup je ocijenio obećavajućim jer su svi sudionici razgovarali u konstruktivnom tonu, a resorna ministrica, Nataša Tramišak, pozvala je sve gradove koji imaju potrebu sufinanciranja ugradnje dizala da pridruže programu svoje ljudske i financijske potencijale jer je to ulaganje u kvalitetu života njihovih sugrađana i učinkovitost rada svih uslužnih službi.

G. Hrelja je opet ukazao na potrebu ugradnje dizala u Hrvatskom saboru, gdje je obrazložio razloge za požurivanje cijelog procesa.